Dirk Brounen over de effecten van de coronacrisis op de vastgoedmarkt

, door


Categorie Woningcorporaties, Institutionele beleggers

Onderwerpen , ,

Wouter Geerlings gaat in gesprek met Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan Tilburg University.

In de video bespreekt Wouter met Dirk de korte- en lange termijneffecten van de coronacrisis op de vastgoedmarkt. Daarnaast geeft Dirk een aantal boodschappen mee over wat de coronacrisis ons vertelt over de rol van de vastgoedsector in de maatschappij. Onderstaand wat u van het gesprek kunt verwachten.

Van core vastgoed naar vitaal vastgoed

De coronacrisis tart oude veronderstellingen over de vastgoedmarkt. Eén van deze veronderstellingen is dat core vastgoed gezien kan worden als een veilige belegging. Opvallend genoeg lijken deze core beleggingen het afgelopen weken minder te doen, terwijl een deel van het vastgoed dat niet traditiegetrouw wordt gezien als core het beter lijkt te doen. Deze sectoren kunnen we alternatief labelen als ‘vitaal vastgoed’. Voorbeelden hiervan zijn distributiecentra of supermarkten.  

Taxateurs moeten niet terughoudend zijn om waarderingen aan te passen

Taxateurs zijn erg belangrijk in onzekere tijden op de vastgoedmarkt. Zij kunnen inzicht geven in de waardering van vastgoed, als er nog geen of minder transacties zijn. Op die manier geven taxateurs tussenstanden over de staat van de vastgoedmarkt. In onzekere tijden kunnen taxateurs terughoudend zijn om lagere waarderingen toe te kennen. Als taxateurs minder terughoudend zijn om dalingen in waarde toe te kennen, kan dit het herstelproces versoepelen. In de video illustreert Dirk met een anekdote hoe hij dit in de praktijk heeft ervaren.

De coronacrisis versnelt op lange termijn vooral al bestaande trends

De coronacrisis kan op de lange termijn verschillende vastgoedsectoren beïnvloeden, in de video worden kort de effecten op de kantoorsector en op de winkelsector besproken:

  1. Kantoren: er ontstaat bewustwording over de voordelen die het thuiswerken met zich meebrengt, zo hebben we fileleed ingeruild voor videobellen. Bewustwording over deze voordelen kan ertoe leiden dat de effectieve vraag per vierkante meter daalt. Tegelijkertijd worden ook de voordelen van op kantoor werken benadrukt. Er zal dus sprake zijn van een hybride effect.
  2. Winkels: voor winkels kunnen we een wisselende trend per subsector verwachten. Veel winkelactiviteiten die we eerst buiten de deur deden, voeren we nu binnenshuis uit. Waar sommige winkelsectoren negatieve effecten ondervinden van de coronacrisis, ondervinden bijvoorbeeld supermarkten en distributiecentra juist een vergrote vraag. De coronacrisis kan daarmee vooral worden gezien als een katalysator van al bestaande trends, zoals de groei in online shopping.

De vastgoedsector moet nadenken over haar rol in de maatschappij

De traditionele labels en termen in de vastgoedsector, zoals het al eerdergenoemde ‘core vastgoed’, volstaan niet meer in de toekomst. De wereld en de samenleving veranderen snel en de vastgoedsector kan daarom het beste meegroeien.

Om hier succesvol in te zijn, moet de sector zicht dienstbaar opstellen en vooral nadenken over wat haar rol is in de maatschappij. Daarbij is het belangrijk dat de vastgoedsector zorgt dat hetgeen dat écht goed moet functioneren ook goed functioneert. Ook de bereidheid om mee te groeien met een veranderende maatschappij speelt hierbij een rol. Dit is in het verleden niet altijd gelukt, tijd dus om met de wind mee te draaien.

Meer over de effecten van de coronacrisis voor de vastgoedmarkt?

Wilt u meer weten over de effecten van corona op vastgoed? In het gesprek met Matthijs Korevaar, promovendus aan de Universiteit Maastricht, gaat Wouter in gesprek over de historische gevolgen van pandemieën voor de woningmarkt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de effecten van de coronacrisis op de vastgoedmarkt

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...