‘Financieel gezonde organisatie? Dan snel verduurzamen’Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen

Interview met Pim Diepstraten in Zorgvisie over de duurzaamheidstransitie in de zorgsector.

De duurzaamheidstransitie vraagt een forse investering van de zorgsector. Hoewel duurzaamheid hoger op de agenda komt, moeten zorgbestuurders een tandje bijzetten. En ze kunnen daar niet snel genoeg mee beginnen, want stakeholders voeren de druk op, vertelt Pim Diepstraten, directeur van Finance Ideas.

De CO2-ambities in het Klimaatakkoord en de duurzaamheidstransitie vragen een forse investering van de zorgsector. De goede weg is door veel instellingen al ingeslagen, aldus Pim Diepstraten, directeur van Finance Ideas en adviseur van de NZa, VWS en diverse brancheorganisaties. ‘In vergelijking met 2018 zetten meer zorgaanbieders duurzaamheid op de agenda. Ook stippelen zij vastgoedportefeuillebeleid voor de lange termijn uit, bijvoorbeeld via de CO2-routekaarten.’

Ondanks deze positieve ontwikkelingen, gaat het niet snel genoeg. Zo blijkt uit onderzoek van Finance Ideas onder achthonderd Fizi-leden dat slechts een derde van de zorginstellingen duurzaamheidsbeleid geformuleerd heeft of de Green Deal Duurzame Zorg 2.0 ondertekend heeft.

Investeringen onder druk

Werk aan de winkel dus. Maar dat is niet eenvoudig, erkent Diepstraten. ‘Corona heeft duurzaamheid van de prioriteitenlijst gestoten.’ Daar bovenop leiden de ontwikkelingen in de bouw tot een kostenstijging van 20 tot 30 procent. ‘Dat zet duurzaamheidsinvesteringen onder druk en leidt tot af- of uitstel van bouwplannen.’ En dan nog de exploitatie-mindset. ‘Waar duurzaamheid om langetermijndenken vraagt, is de zorg vaak gefocust op de kortetermijnexploitatie.’ De 1 euro van vandaag lijkt belangrijker dan de 2 euro van morgen, waardoor langetermijninvesteringen sneuvelen wanneer ze niet in de kortetermijnexploitatie passen.

Congres Duurzame en Circulaire Zorg

Diepstraten ziet dat er een enorme beweging op gang is gekomen. ‘Het geld wordt steeds groener.’ Maar hoe kunnen zorginstellingen daar vervolgens gebruik van maken? En hoe zorgen zij ervoor dat zij hun duurzaamheidsambities kunnen realiseren, zonder dat de financiële continuïteit in het gedrang komt? Daarover vertelt Diepstraten meer tijdens het Zorgvisie-congres Duurzame en Circulaire Zorg op maandag 13 juni in Utrecht. Aanmelden kan hier.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over investeren in duurzaamheid

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...