Forse stijging marktrente maakt doorrekening businesscases uitdagenderCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen ,

Belangrijkste ontwikkelingen op een rij

  • Inflatie in Nederland en eurozone afgelopen september opnieuw hoger
  • De ECB verhoogt de depositorente in september 2022 met 0,75 procentpunt
  • 10-jaars EUR marktrente stijgt fors tot meer dan 3,20% vs 1,98% in het vorige kwartaal
  • De Fed voert derde renteverhoging op rij van 0,75 procentpunt door

Opnieuw inflatierecords in Nederland en Eurozone

De inflatie in Nederland is verder gestegen naar 17,1% in september 2022. De hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Over september 2022 kwam de inflatie in de Eurozone uit op een recordniveau 10,0%. De meest recente ECB-prognoses gaan uit van een inflatie van 5,5% voor 2023 en 2,3% voor 2024. In de Verenigde Staten lijkt de inflatie enigszins gestabiliseerd op een hoog niveau met een inflatie van 8,3% over augustus 2022 ten opzichte van 8,5% in juli.

Opnieuw inflatierecords in Nederland en Eurozone

Bron: Eurostat

In oktober en december 2022 worden verdere renteverhogingen ECB verwacht

De Europese Centrale Bank heeft vanwege de hogere inflatie voor het eerst in elf jaar besloten tot renteverhogingen van 0,50 procentpunt in juli en 0,75 procentpunt in september. Hierdoor bedraagt de depositorente nu 0,75%. Verder heeft de ECB aangegeven dat verdere verhogingen zeer waarschijnlijk zijn. De markt verwacht dat de rente eind oktober verder verhoogd zal worden met 0,50-0,75 procentpunt en in december nogmaals met 0,50-0,75 procentpunt, resulterend in een depositorente van 2,00%. Tegelijkertijd zullen aanwijzingen voor een (diepere) recessie de noodzaak tot renteverhogingen beperken. 

In Europa is de langdurige rente verder gestegen na de verder toegenomen inflatie en aankondiging van de renteverhogingen op 8 september 2022.

In oktober en december 2022 worden verdere renteverhogingen ECB verwacht

Laatste update 18/10/2022, Bron: Refinitiv Eikon

Fed voert in september derde renteverhoging van 0,75 procentpunt door

De Fed heeft voor de derde maal op rij de basisrente met 0,75 procentpunt verhoogd. Hierdoor bedraagt de depositorente nu 3,00-3,25%. Verder heeft de Fed aangegeven dat verdere verhogingen van de rente gepast zijn. Bestuursleden van de Fed houden rekening met een beleidsrente van 4,40% per einde 2022, een verdere stijging in 2022 van 1,30%.

Veranderingen in de inflatieverwachtingen en rente vanuit de Centrale Bank hebben ook effect op de koersen van staatsobligaties en aandelenbeurzen. De rente voor 10-jaars staatsobligaties nam toe in lijn met de hogere inflatiecijfers en beleidsrentes, terwijl de aandelenbeurzen een forse correctie laten zien van meer dan 15% in 2022.

Fed voert in september derde renteverhoging van 0,75 procentpunt door

Laatste update 18/10/2022, Bron: Refinitiv Eikon

Wat betekent dit allemaal voor u?

De opwaartse rentebeweging brengt een grotere onzekerheid met zich mee voor meerjarenplannen en businesscases. Langere tijd zijn we gewend geraakt aan lage renteniveaus. De recente rentestijgingen en aankondigingen geven echter aan dat het belangrijk blijft om rekening te houden met een voldoende hoge onzekerheidsmarge in de rente bij de doorrekening van businesscases. Verder is dit een goed moment voor zorginstellingen om het gebruik van rentederivaten te overwegen.

Heeft u behoefte om te bespreken wat dit voor uw zorginstelling betekent? Neem contact op met Pim Diepstraten of stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Uiteraard kunnen wij ook met de overige voorwaarden meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over uw meerjarenplannen en businesscases

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur zorginstellingen
Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...