Het Klimaatakkoord 2018 en de consequenties voor de corporatiesector



Categorie Corporatie alert, Woningcorporaties

Onderwerpen , , ,

Het langverwachte Klimaatakkoord van Diederik Samsom en zijn metgezellen is vandaag gepresenteerd door Ed Nijpels. Dat dit akkoord wel eens drastische consequenties zou kunnen hebben voor de corporatiesector was al duidelijk; woningcorporaties worden geacht een voortrekkersrol te gaan spelen bij deze giga-operatie. Wij nemen u graag mee langs de belangrijkste plannen uit het akkoord dat is opgesteld met de deskundigheid van meer dan honderd experts in en om de bouw.

Gasloos

De komende drie jaar moeten ruim 100.000 woningen gasloos worden (17.500 in 2019, 30.000 in 2020 en 55.000 in 2021). Een gedeelte wordt aangesloten op warmtenetten en de woningen waarbij dit niet kan, gaan gebruik maken van (hybride) warmtepompen. Vanaf 2021 moet het tempo razendsnel omhoog naar 200.000 woningen per jaar. De wet “gasloos vanaf 1 juli 2018” blijft van kracht en er wordt getracht zelfs bestaande plannen alsnog aardgasvrij te krijgen.

Halvering verhuurderheffing

De verhuurderheffing, die momenteel 0,591% van de WOZ-waarde bedraagt, zal vanaf 2020 worden verlaagd naar een uiteindelijke halvering. Dit haalt een hoop financiële druk van de ketel en biedt een directe motivatie voor verduurzaming van het bezit. Marnix Norder, de voorzitter van branche-organisatie Aedes, gaf eerder al aan dat hij ervan uit gaat dat dit voldoende is om de duurzaamheidsopgave te betalen.

Andere maatregelen

Naast de eerdergenoemde maatregelen zal de corporatiesector ook worden beïnvloed door:

  • Een nieuwe norm voor de maximale warmtevraag van woningen (uitgedrukt in kWh/m2).
  • Kostenreductie van duurzame bouwmaterialen van tussen de 15 en 50 procent tot 2030.
  • Verhoogde belasting op aardgas (met 5,5 cent per m3) en verlaagde belasting op elektriciteit (met 2,7 cent per kWh).
  • Het feit dat gebouw gebonden financiering (of object gebonden financiering) officieel mogelijk wordt gemaakt door middel van een aanpassing in het Burgerlijk Wetboek. Hierbij gaan banken hun best doen om met aantrekkelijke arrangementen te komen om een duurzame lening automatisch mee te laten gaan naar een nieuwe eigenaar. Zo kunnen koopwoningen die tussen corporatiewoningen liggen makkelijker mee-verduurzaamd worden.

Het akkoord op hoofdlijnen is hier te vinden, maar moet nog worden doorgerekend door het PBL en het CPB, waarna het kabinet het laatste woord zal hebben.

Direct aan de slag met duurzaamheid

Meer inzicht krijgen in het omgaan met dit nieuwe Klimaatakkoord? Finance Ideas ondersteunt en begeleidt woningcorporaties bij het plan van aanpak CO2-neutraal 2050. Neem voor meer informatie contact op met onze adviseurs

Aanmelden voor de Corporatie alert

Ontvangt u nog geen alerts van ons? Schrijf u dan in voor de Corporatie alert. We hebben voor u de voorgaande alerts op onze website geplaatst, zodat u deze terug kunt lezen wanneer het u uitkomt.

Senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...