Treasury update 1e kwartaal 2022: Inflatie brengt de rentestanden nu echt in bewegingCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen ,

Belangrijkste ontwikkelingen op een rij

  • Inflatie in de Verenigde Staten niet langer ‘tijdelijk’
  • ECB verhoogt rente mogelijk in het vierde kwartaal
  • Rente op 10-jarige Nederlandse staatsobligaties niet langer negatief

Hoge inflatiecijfers blijven de kapitaalmarkt bezighouden. Ten opzichte van een jaar geleden is het leven in Europa 5,1% duurder geworden en in Nederland zelfs 7,6%. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met het inflatieniveau dat de Verenigde Staten een half jaar geleden bereikte. De coronasteunpakketten zijn in de Verenigde Staten veel genereuzer uitgekeerd dan in Europa. Hierdoor is een veel grotere vraag ontstaan dan geproduceerd kan worden. De problemen in de aanvoer van goederen in combinatie met een groot personeelstekort blijven leiden tot oplopende inflatiecijfers. In Europa zijn de energieprijzen de grootste aanjager van de inflatie. Het Nederlandse inflatiecijfer wordt voor circa 60% bepaald door de stijgende energieprijzen. Bij een dalende energieprijs, neemt de inflatie mogelijk ook weer af

Maandelijkse inflatiecijfers

Bron: Eurostat

De Fed verhoogt haar beleidsrente

In tegenstelling tot eerdere persconferenties van de Amerikaanse centrale bank (Fed), werden de huidige hoge inflatieniveaus niet meer tijdelijk genoemd. Om de prijsstabiliteit te garanderen, stelt de Fed de ‘volledige instrumentenreeks’ beschikbaar. Waar de centrale bank vorig kwartaal nog sprak over maximaal drie renteverhogingen van 0,25% in 2022, werd nu een renteverhoging van 0,5% in maart niet meer uitgesloten. Ook wordt de portefeuille, die de centrale bank heeft opgebouwd door het opkopen van staatsobligaties om de economie te stimuleren, weer afgebouwd.

Euribor interest rates - IRS spot rates

Laatste update 08/02/2022, Bron: Refinitiv Eikon

Na de laatste uitspraken van de ECB loopt de rente verder op

De ECB heeft zich eerder al gecommitteerd om tot het derde kwartaal geen renteverhoging door te voeren. Omdat het beleid van beide centrale banken (Fed en ECB) elkaar vaak opvolgt, stond er extra druk op de laatste persconferentie om deze belofte los te laten. Toch werden geen directe renteverhogingen aangekondigd, ook blijft het huidige inkoopbeleid van de ECB vooralsnog ongewijzigd. Waar de ECB vorig kwartaal nog communiceerde dat een renteverhoging later dit jaar ‘zeer onwaarschijnlijk’ zou zijn, werd de deur nu echter op een kier gezet.

Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank, zei in het televisieprogramma Buitenhof dat de ECB het gaspedaal moet loslaten (zo snel mogelijk stoppen met het opkoopprogramma) en dat hij verwacht dat het rempedaal (verhogen van de beleidsrente) dan voor het eerst in het vierde kwartaal van 2022 kan plaatsvinden. De markten anticiperen op een grotere renteverhoging later dit jaar. De 10-jaars IRS spot rate (0,76 d.d. 08/02/2022) ligt 60 basispunten hoger dan vorig kwartaal.

10-jaars staatsobligaties

Laatste update 08/02/2022, Bron: Refinitiv Eikon

Staatsobligaties niet langer negatief

Na de laatste persconferentie van de ECB stegen ook de koersen van staatsobligaties en daalden de aandelenbeurzen. De rente op de 10-jaars Nederlandse staatsobligatie komt uit op 0,42 (d.d. 08/02/2022). Ten opzichte van het vorige kwartaal is dit een stijging van 54 basispunten. De langetermijnrentekoersen komen hiermee nu echt van hun plaats. Deze opwaartse beweging brengt een grotere onzekerheid met zich mee voor meerjarenplannen en businesscases. Langere tijd zijn we gewend geraakt aan lage renteniveaus. De recente ontwikkelingen geven echter een duidelijk signaal dat het belangrijk blijft om rekening te houden met een voldoende hoge onzekerheidsmarge in de rente bij de doorrekening van businesscases.

Wilt u het rentetarief toetsen op marktconformiteit?

Ondanks de recente ontwikkelingen ligt de rente nog steeds op een laag niveau. Het is dan aantrekkelijk om het aanbod van uw bank snel te accepteren. Toch kan het geen kwaad om het voorstel te (laten) toetsen op marktconformiteit. Wij kunnen u hierbij helpen. Neem contact op met Pim Diepstraten of stel uw vraag via onderstaand contact formulier. Uiteraard kunnen wij ook met de overige voorwaarden meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Of stel direct een vraag over het toesten van uw rentetarief

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...