Inflatie en rentestanden in Europa stijgenCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen , ,

Belangrijkste ontwikkelingen op een rij

  • Inflatie in eurozone afgelopen augustus opnieuw hoger;
  • De ECB verhoogt de depositorente in september 2022 met 0,75 procentpunt;
  • IRS blijft op een relatief hoog niveau;
  • De Fed voert de vierde renteverhoging van dit jaar door.

De ECB verhoogt rente in juli en september 2022, verdere renteverhogingen worden verwacht

De inflatie in de eurozone (HCIP) is in de afgelopen maanden verder gestegen tot een recordhoogte van 9,1% over augustus 2022. De Europese Centrale Bank heeft mede hierom voor het eerst in elf jaar besloten tot renteverhogingen van 0,50 procentpunt in juli en 0,75 procentpunt in september. Dit terwijl in juni nog gehint was op een verhoging van 0,25 procentpunt. Hierdoor bedraagt de depositorente nu 0,75 procent. Verder heeft de ECB aangegeven dat verdere verhogingen zeer waarschijnlijk zijn, met name omdat de inflatie te hoog is. Verwacht wordt dat de inflatie voor een langere periode boven de doelstelling zal blijven. De markt verwacht dat de rente in oktober verder verhoogd zal worden met 0,50-0,75 procentpunt en verdere verhogingen in 2023 zijn niet uitgesloten. Tegelijkertijd zullen aanwijzingen voor een (diepere) recessie de noodzaak tot renteverhogingen beperken. 

In Europa steeg de langdurige rente na aankondiging van de renteverhogingen op 8 september 2022. De 10-jaars IRS-koers steeg licht van 2,41% (d.d. 07/09/2022) naar 2,50% (d.d. 11/09/2022).  

De ECB verhoogt rente in juli en september 2022

Laatste update 11/09/2022, Bron: Refinitiv Eikon

Fed voert nogmaals renteverhogingen door

Na drie eerdere renteverhogingen dit jaar, voert de Fed nu nogmaals een verhoging van de basisrente door met 0,75 procentpunt. Hierdoor bedraagt de depositorente nu 2,25-2,50 procentpunt. Verder is de verwachting van de markt dat de rente in september verder wordt verhoogd met 0,75 procentpunt. Veranderingen in de rente vanuit de Centrale Bank hebben ook effect op de koersen van staatsobligaties en aandelenbeurzen. De rente voor 10-jaars staatsobligaties nam toe voor Nederland en Duitsland.

Fed voert nogmaals renteverhogingen door

Laatste update 11/09/2022, Bron: Refinitiv Eikon

Opnieuw inflatierecords in Nederland en Eurozone

Over augustus 2022 kwam de inflatie in de Eurozone uit op een recordniveau van 9,1%. De meest recente ECB prognoses gaan uit van een inflatie van 5,5% voor 2023 en 2,3% voor 2024. In de Verenigde Staten lijkt de inflatie enigszins gestabiliseerd op een hoog niveau met een inflatie van 8,5% over juli 2022 ten opzichte van 9,1% in juni.

Opnieuw inflatierecords in Nederland en Eurozone

Bron: Eurostat

Wat betekent dit voor u?

De opwaartse rentebeweging brengt een grotere onzekerheid met zich mee voor meerjarenplannen en businesscases. Langere tijd zijn we gewend geraakt aan lage renteniveaus. De recente rentestijgingen en aankondigingen geven echter een duidelijk signaal dat het belangrijk blijft om rekening te houden met een voldoende hoge onzekerheidsmarge in de rente bij de doorrekening van businesscases.

Heeft u behoefte om te bespreken wat dit voor uw zorginstelling betekent? Neem contact op met Pim Diepstraten of stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Uiteraard kunnen wij ook met de overige voorwaarden meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over uw meerjarenplannen en businesscases

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Senior adviseur zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...