Scriptie: Is healthcare REITs een sterke aanvulling voor de nederlandse markt?Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen

Wat is Healthcare REITs?

Gezondheidszorg REIT’s zijn fondsen die beleggen in onroerend goed in de gezondheidszorg, inclusief ziekenhuizen, seniorenhuisvestingsfaciliteiten, verpleegfaciliteiten en andere medische gebouwen. Recente ontwikkelingen laten een toegenomen belangstelling van institutionele beleggers zien in zorginstellingen beleggingsfondsen (healthcare REITs), met beleggers die optimistisch zijn over de vraag- en aanbodzijde van zorgvastgoed.

De richting van het onderzoek

Dit onderzoek richt zich daarom op de empirische outperformance van Amerikaanse REIT’s in de gezondheidszorg. Deze scriptie is een van de eersten die de REIT-outperformance in de gezondheidszorg in Amerika onderzoekt tussen 1988 – 2018 gemeten met het CAPM, drie-factor Fama en French (1993) en vier-factor Carhart (1997) model, samen met de voor risico gecorrigeerde prestatie op basis van de Sharpe-ratio (1964).

Op basis van deze modellen hebben we getest of de gezondheidszorg REIT’s een significante outperformance laten zien. Bovendien hebben we de prestatie van zorg REIT’s, in vergelijking met andere activaklassen, in kaart gebracht. Op basis van de modellen die we hebben geschat, is dit werk een van de eerste om empirisch bewijs te leveren dat REIT’s in de gezondheidszorg significante alfa’s vertonen die wijzen op outperformance.

Wat zijn de conclusies van het onderzoek?

We zien dat de Amerikaanse REIT’s voor de gezondheidszorg een krachtige bijdrage leveren aan de algemene Amerikaanse REIT markt. De Amerikaanse REIT’s voor de gezondheidszorg zijn goed voor 9,0% van de totale Amerikaanse REIT-markt (Nareit, 2018). Daarnaast vinden we statistisch bewijs dat sommige individuele Amerikaanse REIT’s in de gezondheidszorg significant beter presteerden dan de markt op maandelijkse basis.

REIT’s in de gezondheidszorg vertoonden in het algemeen positieve voor risico gecorrigeerde rendementen en presteerden beter dan andere activaklassen in de crisisperiode van januari 2007 tot december 2011. Over het algemeen geven onze onderzoeksresultaten aan dat healthcare REIT’s interessant zijn om in de gaten te houden. Bij het extrapoleren van de resultaten naar de Nederlandse markt, laat dit zien dat healthcare REITs een mogelijke aanvulling zouden kunnen zijn voor de Nederlandse markt. Het zou interessant kunnen zijn voor beleggers en zorginstellingen.

Afstudeerstage Elise Slotboom

Mijn afstudeerscriptie schrijven bij Finance Ideas was erg inspirerend. Het onderzoek naar healthcare REITs was interessant en leerzaam. De kennis en verschillende percepties binnen Finance Ideas zorgden er voor dat ik elke dag met veel positieve energie mijn scriptie schreef. Hierdoor adviseer ik zeker om je afstudeerscriptie bij Finance Ideas te schrijven. –Elisa Slotboom

Wil jij ook je afstudeerstage bij ons lopen?

Bekijk onze actuele afstudeerstages en neem contact op met onze recruiter via: telefoon: 030 – 232 0480 of e-mail: recruitment@finance-ideas.nl.

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...