Onderzoek naar institutioneel gedrag in de woningmarktCategorie Institutionele beleggers

Onderwerpen

In het Verenigd Koninkrijk wordt er, ondanks dat de interesse van institutionele beleggers in deze beleggingscategorie toeneemt, nog relatief weinig geïnvesteerd in de woningmarkt. In andere Europese landen als Nederland en Duitsland wordt er verhoudingsgewijs meer geïnvesteerd in deze beleggingscategorie.

Investeringsdrijfveren residentiële vastgoedinvesteringen Groot-Britannië

In opdracht van IPF onderzocht Finance Ideas eind 2014 de houding van institutionele beleggers in Groot-Brittannië ten aanzien van residentiële vastgoedinvesteringen. Om de belangrijkste investeringsdrijfveren te achterhalen, wordt de Britse woningmarkt vergeleken met vijf internationale woningmarkten: de Nederlandse, Amerikaanse, Franse, Duitse en Australische woningmarkt.

Resultaten onderzoek

De resultaten laten uiteenlopende houdingen ten opzichte van institutionele residentiële investeringen zien. Het onderzoek toont aan dat slechts 4,3% van de beheerde activa van de institutionele beleggers wordt toegewezen aan vastgoed, waarvan slechts 6,3% wordt gebruikt voor residentiële investeringen. Dit verschilt sterk met andere internationale woningmarkten.

De volgende vier factoren lijken een positieve invloed op de betrokkenheid van institutionele beleggers in de residentiële vastgoedmarkt te hebben:

  • stabiele inkomstenstroom: landen waarin de woningbouw een stabiel rendement heeft opgeleverd hebben een grotere institutionele betrokkenheid.
  • sterke inflatie hedge: landen waarin historisch gezien de inflatie sterk gelieerd is aan het rendement van de woningen hebben een grotere institutionele betrokkenheid.
  • relatief sterke bescherming van huurders: landen waar verhuurders niet gemakkelijk de residentiële huurcontracten kunnen beëindigen hebben meer institutionele betrokkenheid.
  • hoge volwassenheid van de investeringsmarkt: markten met een goed ontwikkelde beleggingsproducten hebben meer institutionele betrokkenheid.

Voor een impressie van de belangrijkste onderzoekresultaten kunt u het rapport downloaden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over dit onderzoek

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Algemeen directeur en senior adviseur institutionele beleggers
Recente berichten

Typ hier uw vraag...