Onderzoeken vastgoed en duurzaamheid: De noodzaak en voordelen van ESGCategorie Institutionele beleggers

Onderwerpen ,

De vastgoedsector is een grote uitstoter van CO2 en heeft een grote impact op klimaatverandering. Tegelijkertijd heeft klimaatverandering ook impact op vastgoed. In de vorm van wetgeving (transitierisico) maar zeker ook in fysieke vorm zoals natuurbranden, overstromingen en droogte. Vastgoedbeleggers kunnen op verschillende manieren rekening houden met klimaatrisico’s. Zo kunnen ze investeren in duurzamere vastgoedfondsen of de fondsmanagers stimuleren om hun vastgoed te verduurzamen.   

Afgelopen half jaar hebben twee masterstudenten onderzoek gedaan naar vastgoed en duurzaamheid wat heeft geresulteerd in twee scripties. De eerste over het effect van duurzaamheidsfactoren, zoals milieuprestatie of sociale prestatie, op het rendement op obligaties uitgegeven door beursgenoteerde vastgoedfondsen. De tweede studie gaat over de invloed van natuurbrandrisico op de waarde van woningen in Nederland.  

Resultaten ESG en vastgoedobligaties 

De resultaten van dit onderzoek tonen een negatieve relatie aan tussen de ESG score van beursgenoteerde vastgoedfondsen en de rendementsspreiding die zij behalen op hun obligaties. Als een fonds haar ESG score verhoogt met tien punten (schaal 0-100), is de verwachte afname in de rendementsspreiding 3,2%. Voor een spreiding in het voorgaande jaar van 200 basispunten betekent dat een afname van 6,4 basispunten in het huidige jaar. Het effect lijkt klein, maar de implicaties zijn groot. Investeringen in ESG of ESG intensieve bedrijven dienen niet alleen het besef dat de impact op het milieu verkleind dient te worden, maar hebben ook financiële implicaties.  

Resultaten Natuurbranden en Vastgoed 

Volgens het KNMI is het aantal extreem warme dagen toegenomen en stijgt  ook het neerslagtekort in Nederland. Verder zorgt het warmere klimaat voor meer zware stormen in Europa in de toekomst. Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat we mogelijk vaker te maken gaan krijgen met grote natuurbranden in Nederland. Door verkooptransacties te analyseren vindt het onderzoek een positief prijseffect voor observaties dichter in de buurt van natuurgebieden, namelijk een premium van 0.3-1.4% voor woningen gelegen binnen 500 meter van natuurgebieden. In het onderzoek is bekeken hoe de grote brand in de Strabrechtse Heide in 2010 de risicoperceptie van omwonenden heeft beïnvloed. De resultaten laten geen significant prijseffect zien van nabij gelegen risicogebieden en de grote brand in Brabant. De verwachting is dat de risicoperceptie zal toenemen en hiermee het mogelijke prijseffect.  

Over de onderzoeken

In het onderzoek over ESG en vastgoedobligaties is gebruik gemaakt van een dataset met informatie op het gebied van obligaties, financiële kenmerken en ESG scores van 15 landen. Soortgelijke studies zijn vooral gebaseerd op Amerikaanse data en onderzoeken bijvoorbeeld het effect van gecertificeerde gebouwen op rendement spreiding. Het onderzoek over natuurbranden en vastgoed is de eerste studie van zijn soort op basis van Nederlandse klimaat en vastgoed data. Eerder onderzoek kijkt wel naar het effect van overstromingsrisico op de waarde van vastgoed in Nederland.

Afstudeerstage Jerôme Mans

Finance Ideas heeft mij de kans geboden om gebruik te maken van de uitgebreide database van Eikon. Met terugkerende feedback en hulp van collega’s heb ik me door de data heen kunnen worstelen om deze uiteindelijk klaar te maken voor de analyse. Ook bij de analyse heb ik veel gehad aan mijn collega’s, die veel interesse toonden in mijn project en de juiste vragen stelden. Hierdoor is het uiteindelijke resultaat in academische waarde zeker is gestegen. 

Ondanks dat het coronavirus zich tijdens mijn stageperiode hard ontwikkelde, heb ik de gezellige sfeer op kantoor (op gepaste afstand) toch mogen ervaren. Naast het werk aan mijn scriptie heb ik ook mee kunnen werken aan een groot aantal opdrachten. Daarbij heb ik veel inbreng kunnen leveren en veel geleerd over de toepasbaarheid van mijn kennis op de realiteit. De prettige omgeving en de leerzame stage maken dat ik deze periode met een voldaan gevoel afsluit. 

Afstudeerstage Jerôme Magnée

Stage lopen bij Finance Ideas was een leerzame ervaring met behulpzame en aanmoedigende collega’s. Ik heb als stagiair al meteen verantwoordelijkheden gekregen en mee kunnen werken met interessante projecten. Met de proactieve sfeer op kantoor (waar intern veel kennis wordt gedeeld) heeft mijn stage zeker een meerwaarde gehad binnen mijn opleiding.   

Tip: Lees hier meer artikelen, luister de podcasts over ESG of lees verder over de implementatie van ESG.

Wil jij ook je afstudeerstage bij ons lopen?

Bekijk onze actuele afstudeerstages en neem contact op met onze recruiter via: telefoon: 030 – 232 0480 of e-mail: recruitment@finance-ideas.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag over vastgoed en duurzaamheid

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...