Ronde Tafel ESG: Zet je asset manager aan de slag!Categorie Institutionele beleggers

Onderwerpen

ESG is ook bij passief beleggen een belangrijk aandachtspunt. Maar kun je passief verantwoord beleggen en daarmee de MVB-doelstellingen van het fonds bereiken? En koop je iets van de plank of creëer je gewoon je eigen index? Vincent van Bijleveld ging op uitnodiging van Financial Investigator in gesprek met J.P. Morgan Asset Management, Pensioenfonds Metalektro, BlackRock, State Street en Altis Investment Management.

De conclusie van deze middag?

Belangrijk is goed na te denken over wat je nu precies wilt met ESG, en waarom je het wilt. Steeds meer passief beleggende pensioenfondsen durven een eigen keuze te maken voor een benchmark die bij hun beleid past. Maar ook als passieve volger van de MSCI kan je invloed uitoefenen op bedrijven. Impact maken kan echter ook op je eigen asset managers. Dan verander je immers niet alleen het verantwoorde karakter van je eigen investeringen, maar heb je ook impact op de vele andere miljarden die door hen worden beheerd.

Van asset managers wordt daarom steeds meer een integrale visie gevraagd. Het gaat niet meer om een paar aardige verantwoorde producten, van belang is ook dat bijvoorbeeld het eigen engagementbeleid en stembeleid van de asset manager in orde is. Ook als je dat zelf extern hebt uitbesteed. Klanten vragen daar nadrukkelijk om, maar verdere druk van Pensioenfondsen op hun asset manager is -ook volgens de asset managers zelf- noodzakelijk.

Bron: Financial Investigator

"*" geeft vereiste velden aan

Stel ons direct een vraag over ESG

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur duurzaam beleggen en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...