Woningcorporaties zien het tekort aan woonzorgvastgoed groeien

, door


Categorie Corporatie Survey

Onderwerpen ,

Het aandeel van 65-plussers in het huurdersbestand groeit fors de komende jaren. Maar liefst driekwart van alle woningcorporaties verwacht dat er als gevolg van deze vergrijzing in de komende vijf jaar grote tekorten ontstaan. Inmiddels is ongeveer de helft van de corporaties aan de slag met het ontwikkelen van een gerichte portefeuillestrategie die rekening houdt met deze doelgroep. Hierbij vormen zaken zoals contractonderhandelingen, financierbaarheid, investerings-verantwoordelijkheid en verduurzaming van dit vastgoed voor de corporaties een uitdaging. Dit blijkt uit de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas dat elk kwartaal onder circa zeshonderd corporatiebestuurders en -managers wordt uitgevoerd.   

Aandeel 65-plussers in woningportefeuille in de toekomst naar 50% 

Woningcorporaties verwachten dat het aandeel 65-plussers in hun woningportefeuille zich binnen de komende tien jaar ontwikkelt van circa 40% nu naar meer dan 50%. Er zullen met name veel meer gelijkvloerse, levensloopbestendige en aanleunwoningen nodig zijn dan nu het geval is, zo geven de respondenten van het onderzoek aan.  

Zorgvastgoed minder flexibel in gebruik

Ook de vraag naar zorgwoningen neemt toe. Bij zorgvastgoed is er doorgaans sprake van een samenwerking tussen de corporatie als verhuurder aan de ene kant en een of meerdere zorgaanbieders en instellingen aan de andere kant. Deze laatste groep gebruikt de woonruimte voor het huisvesten van mensen met een specifieke zorgbehoefte. Het vastgoed dat de corporatie aan de instellingen verhuurt is daarom vaak moeilijk ‘om te katten’ naar andere bestemmingen of gebruik. Met andere woorden: niet flexibel opnieuw in te zetten.  

Vergrijzing grijpt snel om zich heen

Vanuit deze grote onderlinge afhankelijkheid is het voor de corporatie van essentieel belang om inzicht te hebben in de financiële situatie en de kredietwaardigheid van de zorgaanbieder. 50% maakt hiervoor gebruik van een externe kredietbeoordeling zoals ZorgRating, naast de jaarlijkse gesprekken met de hurende instelling. Voor woningcorporaties die hun portefeuillestrategie nog niet op orde hebben (bijna 50%) dringt de tijd. De vergrijzing grijpt al in de eerstkomende vijf jaar razendsnel om zich heen. Als in de portefeuillestrategie geen of niet voldoende rekening wordt gehouden met deze ontwikkelingen kunnen zij voor onaangename verrassingen komen te staan. Bijsturen van een vastgoedportefeuille kost veel tijd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van de Corporatie Survey en ander financieel corporatienieuws

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. U ontvangt de aanvraag direct in uw inbox. Ook ontvangt u af en toe een e-mail met tips en artikelen van onze adviseurs. Afmelden kan met 1 klik in iedere mail.

Algemeen directeur en senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...