Investeren zorgvastgoed
De context waarin investeringsbeslissingen in de zorgsector plaatsvinden is flink veranderd. Vanaf 2012 is geleidelijk aan afgestapt van de bekostiging van vastgoed via nacalculatie en overgegaan tot cliëntgebonden vergoedingen middels de NHC en NIC. Dit impliceert dat uw zorginstelling haar vastgoed voor eigen rekening en risico moet ontwikkelen.
Context investeringsbeslissingen sterk veranderd
De introductie van onderhandelbare integrale tarieven en de toenemende inzet van zorgkantoren op de leveringsvorm VPT brengt onzekerheid met zich mee. Daarnaast zijn de bouwkosten substantieel toegenomen als gevolg van de marktconjunctuur, verplichtingen vanuit duurzaamheid en wijzigende inzichten ten aanzien van kwalitatieve huisvestingswensen.
Het belang van een sterk afwegingskader voor investeringsprojecten
De financiële haalbaarheid van projecten staat steeds vaker onder druk. Investeringen zijn echter broodnodig om de huidige vastgoedvoorraad in stand te houden én in te kunnen spelen op de toenemende zorgvraag. Een sterk financieel afwegingskader geeft inzicht in het rendement en de haalbaarheid van uw investeringsprojecten. Daarbij is het niet alleen belangrijk om aandacht te hebben voor individuele projecten, maar tevens om de verbinding te leggen met financiële sturing op portefeuilleniveau. Lees hier meer over het opstellen van een afwegingskader.
Model investeringsstatuut als handvat voor uw investeringsproces
Om uw zorginstelling op weg te helpen bij het inrichten van het investeringsproces en het formuleren van de kaders, hebben we een model investeringsstatuut opgezet dat u als basis kunt hanteren.
Dit voorkomt willekeur in de uitgangspunten, maakt de organisatie minder kwetsbaar en zorgt ervoor dat zowel voor de directe projectbetrokkenen als de RvB en RvT helder is hoe en op basis van welke criteria investeringen getoetst worden: Download hier het voorbeeld.
Opstellen businesscase en rekenen aan investeringen
Naast de kaders is uiteraard ook het rekenen zelf van belang. Een heldere en concreet uitgewerkte businesscase is noodzakelijk voor de interne besluitvorming bij investeringen en de communicatie naar stakeholders zoals de RvT. Ook als er geen sprake is van externe financiering, is het van belang om de financiële haalbaarheid van investeringsprojecten op een gedegen wijze te toetsen om te bezien of de investering bijdraagt aan en/of past binnen de financiële mogelijkheden op project- en concernniveau. Lees hier meer over onze diensten rondom de businesscase en het rekenen aan investeringen.
Standaard investeringsmodel
Voor onze klanten hebben wij een gestandaardiseerd rekenmodel voor de langdurige zorg ontwikkeld. De tool is toegankelijk, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Het model heeft een logische structuur, een helder onderscheid tussen input en output, functionaliteiten voor beheerder en directe gebruiker en – last but not least – een duidelijke presentatie van de uitkomsten door middel van kengetallen, tabellen en grafieken. Het investeringsmodel sluit aan op de keuzes die in ons model investeringsstatuut worden vastgelegd. Lees meer over dit model.
Sparren over uw investeringsbeoordeling?
Zit u met vragen over uw afwegingskader om investeringsprojecten te beoordelen? Wilt u eens sparren over uw mogelijkheden en de juiste aanpak? Stel uw vraag via onderstaand formulier of neem vrijblijvend contact op. Ons team denkt graag met u mee.
Uw kennis vergroten met een training rondom investeringsafweging?
Via onze Finance Ideas Academy bieden we trainingen aan op het gebied van investeringsbeoordeling.
Bekijk de mogelijkheden en eerstvolgende startdata (zowel open inschrijving als incompany).
Stel een vraag over investeren in zorgvastgoed
"*" geeft vereiste velden aan
Artikelen over zorgvastgoed
Corstiaan Verweij
"*" geeft vereiste velden aan