ZorgRating: Kredietwaardigheid van zorginstellingen is gestegen, maar ziekteverzuim baart zorgenCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen , ,

De kredietwaardigheid van zorginstellingen is het afgelopen jaar weer verbeterd. Daar komt bij dat het aantal faillissementen op een absoluut minimum ligt. Deze bevindingen komen naar voren in de laatste editie van de ZorgRating benchmark die is uitgevoerd onder circa 800 zorginstellingen. We hebben de belangrijkste conclusies voor u uiteen gezet.

Ontwikkelingen van kredietwaardigheid binnen verpleging en verzorging

Nadat het resultaat binnen de verpleging en verzorging (V&V) een aantal jaar op rij is afgenomen, laat 2017 een stijging van 0,6% zien waarmee het gemiddelde resultaat is toegenomen tot 2,3%. 20% van de V&V instellingen heeft een zwakke kredietwaardigheid. Vorig jaar betrof dit maar liefst 38%. Hierin zien we dit jaar een aanzienlijke verbetering. 5% heeft een goede kredietwaardigheid en 33% van de V&V instellingen kent een aanvaardbare score.

Ziekteverzuim binnen zorginstellingen baart zorgen

Tegenover een verbeterde financiële positie binnen de verpleging en verzorging staat een aanhoudende toename van het gemiddelde ziekteverzuim tot 6,1% in 2017. Meerdere indicatoren rondom personeel (waarin de ZorgRating benchmark rekening mee wordt gehouden) baren zorgen. Deze ontwikkeling zien we ook terug binnen de GGZ sector. Deze deelsector kent, ondanks een lager personeelsverloop ten opzichte van voorgaand jaar, met gemiddeld 13,6% in 2017 nog steeds het hoogste personeelsverloop.

Welke sector presenteert het beste op financieel vlak?

Van alle deelsectoren blijven instellingen binnen de gehandicaptenzorg gemiddeld financieel het beste presteren. De financiële positie van ziekenhuizen is in de afgelopen jaren wel sterk verbeterd. De gemiddelde solvabiliteit is toegenomen van 21% in 2014 tot 29% in 2017. De combinatie van enorme druk op personeel en krapte op de arbeidsmarkt leiden echter wel tot een toename van ziekteverzuim, personeelsverloop en de toename van het aandeel personeel niet in loondienst.

Over ZorgRating Benchmark

De ZorgRating benchmark wordt jaarlijks uitgevoerd door Finance Ideas en brengt de financiële prestaties en kredietwaardigheid van circa 800 zorginstellingen weer. In één oogopslag een vergelijking van de financiële prestaties en kredietwaardigheid van zorginstellingen in Nederland vanuit een bank perspectief. Door zestien financiële en operationele ratio’s te berekenen en te wegen tot een individuele ZorgRating, is het mogelijk zorginstellingen over de afgelopen vijf jaar met elkaar te vergelijken.

Investeringsambities en benieuwd hoe de bank uw mogelijkheden ziet?

Waar staat uw zorginstelling ten opzichte van de markt? Hoe ziet de bank uw kredietwaardigheid en wat zijn uw mogelijkheden? Met een individuele rating heeft u in één oogopslag inzicht in uw kredietwaardigheid vanuit een bancaire bril. Onze adviseurs komen graag vrijblijvend bij u langs om de individuele rating met u door te nemen en te sparren over uw kansen en ambities. Vraag hier vrijblijvend een individuele ZorgRating aan.

Noot voor de redactie:

Meer informatie over dit onderzoek vindt u in deze publicatie en in de volledige benchmark. Meer informatie over ZorgRating is te vinden op onze ZorgRating website. Voor een toelichting kunt u contact opnemen met de heer drs. P. Diepstraten (Pim) van Finance Ideas. Hij is telefonisch te bereiken op 030 – 232 0480 of per mail via pim.diepstraten@finance-ideas.nl.

Directeur zorg en senior adviseur
Senior adviseur zorginstellingen, woningcorporaties en institutionele beleggers
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...