Scriptie: Het effect van koopwoningkwaliteit op bewonersgezondheid

, door


Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen

“Zorgkostenverlaging door renovatie”

Het schrijven van mijn scriptie bij Finance Ideas was een verrijkende ervaring. Feedback van collega’s met gedegen kennis van de sector en het “casual” praatje bij de koffieautomaat hebben mijn scriptie over dit relevante onderwerp naar een hoger plan getild. –Stan Wetzels

Afstudeerstage Stan Wetzels

Nederlandse zorgkosten rijzen de laatste jaren de pan uit en bedragen ongeveer tien procent van het BNP. Naast het nadenken over veranderingen in de bekostiging van zorg, is het interessant om te kijken naar de oorzaken van gezondheidsproblemen en de rol die de leefomgeving daarin speelt.

De gemiddelde Nederlander brengt 90 procent van de dag binnen door, voornamelijk in hun eigen huis. Het aantonen van een causaal verband tussen binnenklimaat en gezondheid kan een doorbraak betekenen in het besef dat woningverbetering op termijn de Nederlandse zorgkosten kan drukken.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er inderdaad een causaal verband is tussen verschillende aspecten van het binnenklimaat van woningen, zoals onder andere lichtinval, geluidsoverlasten schimmel en gezondheidsproblemen gemeten op verschillende manieren. Bewoners die problemen ondervinden in hun woning gaan bijvoorbeeld vaker naar een arts, wat een direct effect heeft op de zorgkosten.

Een van de belangrijke lessen uit dit onderzoek is dat renovaties, naast het verhogen van de WOZ-waarde, een positief effect kunnen hebben op bewonersgezondheid en daarmee zorgkosten kunnen verlagen. Daarbij is het van belang dat verschillende stakeholders hun rol vervullen en bijdragen aan stimulerende initiatieven zoals een “gezondheidslabel”. Ook met het oog op de huidige verduurzamingstrend kunnen de implicaties van dit onderzoek een belangrijke rol spelen.

Lees de hele scriptie ‘Het effect van koopwoningkwaliteit op bewonersgezondheid’

Wil jij ook je afstudeerstage bij ons lopen?

Bekijk onze actuele afstudeerstages en neem contact op met onze recruiter via: telefoon: 030 – 232 0480 of e-mail: recruitment@finance-ideas.nl.

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...