Fed en ECB verhogen beleidsrente, einde van verhogingen lijkt nabijCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen

Belangrijkste ontwikkelingen op een rij

  • Daling van de inflatie in VS en Eurozone zet door, kerninflatie daalt in Nederland
  • De ECB verhoogt de depositorente in juli 2023 met 0,25 procentpunt naar 3,75%
  • 10-jaars EUR marktrente bedraagt 3,11% en beweegt sinds september 2022 binnen dezelfde bandbreedte
  • De Fed voert renteverhoging van 0,25 procentpunt door naar bandbreedte van 5,25% tot 5,50%
  • Aandelenbeurzen positief na periode van onrust in de financiële sector

Inflatie blijft dalen in VS en Eurozone, kerninflatie daalt in Nederland

De inflatie in Nederland bedraagt in juni 6,4%, een vergelijkbaar niveau als in april en mei. De kerninflatie (exclusief voedsel en energie) is weer gedaald naar 7,2% ten opzichte van een piek van 8,1% in april. In juni kwam de inflatie in de Eurozone uit op 5,5%, een verdere daling na een piek van meer dan 10% in oktober 2022. De kerninflatie is hoog maar redelijk stabiel en staat in juni op 5,5%. De meest recente ECB-prognoses gaan uit van een inflatie van 5,4% voor 2023, 3,0% voor 2024 en 2,2% voor 2025. Inflatie in de Verenigde Staten daalt maandelijks en komt uit op 3,0% in juni.

Eurostat inflatiecijfers

Bron: Eurostat

Opnieuw renteverhoging door ECB, maar einde lijkt in zicht

De Europese Centrale Bank heeft de beleidsrente nogmaals met 0,25 procentpunt verhoogd tot 3,75%. Dit is de negende renteverhoging sinds juli 2022 en deze verhoging werd ook verwacht door de markt. De ECB houdt vast aan de doelstelling om inflatie terug te brengen naar 2% op middellange termijn. In tegenstelling tot eerdere keren heeft de ECB geen duidelijke indicatie afgegeven over verdere renteverhogingen. Dit zal in grote mate afhangen van de binnenkomende data over inflatie en economische groei.

In Europa komt de langdurige rente uit op 3,11% voor de 10-jaars EUR IRS. Dit past binnen de bandbreedte waarbinnen de 10-jaars EUR IRS beweegt sinds september/oktober 2022. Verder is het opvallend dat de rentecurve inverse blijft; zo ligt de 20-jaars EUR IRS op een lager niveau dan de 10-jaars EUR IRS.

interest en spot rates

Laatste update 2/8/2023, Bron: Refinitiv Eikon

Einde van beleidsrenteverhogingen door Fed ook nabij

De Fed heeft de beleidsrente wederom met 0,25 procentpunt verhoogd. Hierdoor bedraagt de depositorente nu 5,25-5,50% ten opzichte van 0,00-0,25% in begin 2022, het hoogste niveau in 22 jaar. Fed-voorzitter Jerome Powell geeft aan dat de Fed ook de deur open houdt voor verdere renteverhogingen. Hierbij wordt vooral gekeken naar een verzwakking van de arbeidsmarkt waardoor de inflatiedruk beperkter is.

Veranderingen in de rente vanuit de centrale bank hebben ook effect op de koersen van staatsobligaties en aandelenbeurzen. De rente voor 10-jaars staatsobligaties nam licht toe. De aandelenbeurzen hebben een positief maar ook volatiel verloop gezien dit jaar. Het totale rendement is sinds de start van 2023 positief, met zelfs een stijging van meer dan 40% voor de Nasdaq.

staatsobligaties en rendement aandelen

 Laatste update 2/8/2023, Bron: Refinitiv Eikon

Wat betekent dit voor u?

De volatiele rentestanden brengen een grotere onzekerheid met zich mee voor meerjarenplannen en businesscases. Langere tijd zijn we gewend geraakt aan lage renteniveaus. De recente ontwikkelingen geven echter aan dat het belangrijk blijft om rekening te houden met een voldoende hoge onzekerheidsmarge in de rente bij de doorrekening van businesscases. Verder is dit een goed moment voor zorginstellingen om het gebruik van rentederivaten te overwegen. Daarnaast kan de recente onrust bij banken zorgen voor een meer conservatieve benadering door financiers. Dit kan het uitdagender maken voor zorginstellingen om hun investeringen te financieren.

Sparren over uw investerings- en financieringsproces?

Heeft u behoefte om te bespreken wat dit voor uw zorginstelling betekent? Neem contact op met Maarten van den Broek of stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Uiteraard kunnen wij ook met het bredere investerings- en financieringsproces meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur zorginstellingen
Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...