Finance Ideas adviseert NZa inzake NHC tariefCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een besluit genomen over de vermogenskostencomponent in de normatieve huisvestingscomponent (NHC) en de normatieve inventariscomponent (NIC). Het besluit is op basis van het advies van TNO over de rentecomponent in de vermogenskostenvergoeding en het aanvullende onderzoek van Finance Ideas naar de inzet van eigen vermogen en een reële vergoeding voor het eigen vermogen bij financiering van investeringen in vastgoed en inventaris.

Advies vermogenskostenvergoeding binnen de NHC

In het onderzoek van Finance Ideas is gekeken naar een reële vergoeding voor het eigen vermogen. Zorgorganisaties financieren al snel 30% met eigen vermogen. Finance Ideas komt op basis van de uitkomsten van het onderzoek en na consultatie met de brancheverenigingen (Actiz, VGN en GGZ Nederland) tot de volgende adviezen:

  • een verhouding van 30% eigen vermogen en 70% vreemd vermogen
  • een vergoeding voor het eigen vermogen van 5.94%;
  • een gewogen rentevergoeding voor eigen en vreemd vermogen van 4.65%.

De NZa heeft dit advies overgenomen en besloten om de rente binnen de NHC per 2018 te stellen op 4.65%. De brancheverenigingen Actiz en VGN berichtten al eerder over de aanpassing van de NHC.

Sparringpartner binnen zorgvastgoed

Finance Ideas begeleidt zorginstellingen bij de overgang naar integrale tarieven. Dit doen zij door inzicht te geven in de risico’s, waardering en het rendement van zorgvastgoed ten behoeve van sturing, samenwerking en transacties. Als sparringpartner met jarenlange ervaring in de zorgsector helpen wij u graag met lastige vragen rondom financiële sturing.

Wilt u weten wat deze wijzigingen rondom de vermogenskostenvergoeding binnen de NHC voor u betekenen? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...