De loonstrook: 5 punten waarop het vaak mis gaat bij inkomensregistratie

, door


Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen ,

We zijn inmiddels alweer aardig wat jaartjes gewend aan het fenomeen van inkomensregistratie en passend toewijzen. Veel is inmiddels bekend, de routine is er en het overgrote deel gaat (gelukkig) op basis van kant-en-klare inkomensverklaringen. Lastige situaties zijn er nog steeds, daar niet van. Buitenlandse inkomens, bijzondere huishoudsamenstellingen, uitzonderingen, noem maar op.

Als verhuurmedewerker bij een woningcorporatie ben je geen salarisadministrateur of financieel adviseur. Toch kom je om de zoveel tijd weer een ‘geval’ tegen waarbij je zult moeten toewijzen op basis van actueel inkomen. Maar nèt te weinig om er echt handig in te worden of routine bij op te bouwen. Vaak gaat het dan om loonstroken. Ik zei het al eerder: “INkomen? – kom er maar eens UIT!”. Ik heb hieronder een paar punten op een rijtje gezet waarbij het vaak mis gaat.

1. Heffingsloon? Wa’s da?

Het is geen bruto, het is geen netto, het is iets er tussenin. Toch? Maar wàt dan precies? Omdat de inkomenstoetsing moet aansluiten op de fiscale kaders (zoals huurtoeslag) zitten we in corporatieland met het verschijnsel ‘fiscaal loon’. Bij vrije sector en koop (hypotheken) is bruto doorgaans het uitgangspunt, maar ‘bij ons’ dus niet. Vaak staat het heffingsloon apart aangegeven op de strook. Maar vaak ook niet. Of onduidelijk. Of dan staat er iets met ‘BT’. En dan heb ik het nog niet over stroken van het Ministerie van Defensie, waar je alleen de term ‘uniform loonbegrip’ zult ziet staan. It’s complicated.

2. Extra’s: structureel of incidenteel?

Het BTIV zegt: Indien op een loonstrook incidentele beloningen of andere variabele inkomenscomponenten zijn aangegeven, bijv. overwerk, dan dienen deze niet te worden meegerekend. En dan gelijk erachteraan: Bij twijfel kan de toegelaten instelling meerdere loonstroken van de woningzoekende verlangen. Lastig zinnetje, niet? Eerst zeggen dat variabel inkomen niet meetelt en dan doodleuk erachteraan zeggen dat je bij twijfel meer stroken kunt opvragen. What’s it gonna be, boy? ‘Let me sleep on it’ is dan ook hier niet het juiste antwoord, je zult er gewoon mee aan de slag moeten. Kijken en vergelijken en vervolgens goed vastleggen (toelichten) wat je gedaan hebt en waarom. Vaak zitten de extra’s al opgesloten in het (tabel)heffingsloon. Vaak ook niet, dan staan ze apart onder bijzonder tarief. In een ander kolommetje. Ben je d’r nog?… de klant wacht op antwoord!

3. Vakantiegeld, hoe zit het nou?

Al eens een 0-urencontract bekeken? Uitzendstroken? Vaak zit de vakantietoeslag al in de uitbetaling verwerkt. Opletten dus. Inkomen uit PGB? – geen vakantietoeslag, want geen sprake van loondienstverband. Bij welke uitkeringen krijg je trouwens vakantiegeld? Niet bij de ZiekteWet, maar dat moet je maar nèt weten. De 8% vakantietoeslag is verankerd binnen het Nederlandse arbeidsrecht. Maar als er nou geen reservering op de loonstrook staat, ìs-t-ie er dan ook ècht niet?

4. En de eindejaarsuitkering?

En dan hebben we nog de mazzelaars met een eindejaarsuitkering, kortweg de EJU, soms ook dertiende maand genoemd. Waar staat dat ding nou? Rechts onderaan bij de cumulatieven? Of ergens in het midden als ‘opgebouwd recht in deze periode’? Goed kijken dus! En als het nu november is en de kandidaat is op 1 juli in dienst gekomen, wat doen we dan? Pas als je er heel goed over nadenkt, besef je dat je de maandopbouw x 12 moet rekenen. En niet x 6….

5. Het Individueel Keuze Budget

Als verklaard liefhebber van frikandellen (degenen die mij kennen, weten dit) ben ik altijd erg gecharmeerd van het cafetaria-model: het Individueel Keuze Budget, kortweg IKB. Gelukkige werknemers met een mooie CAO of sjieke werkgever hebben dat. Ambtenaren voorop, maar ook bij de grote en middelgrote bedrijven zie je het IKB steeds vaker: gewoon alle extra’s op een hoop: vakantiegeld, dertiende maand, werkgeversbijdrage van wat ooit de levensloop was, bovenwettelijke verlofuren, verzin het maar. Oké … alleen nog even wegschrijven in het dossier. Maar hoe dan, waar dan? En wat doen we met de uitbetaling van het IKB? En oh shit, de vakantietoeslag zit er al in, dus niet nòg een keer meenemen! – behalve bij de CAO logistiek en transport, daar blijft-ie apart staan…. Koekoek!

We zijn er dus nog wel een poosje druk mee.

Hoe gaat u om met grensgevallen? Wat zijn de mogelijkheden voor huishoudens met een inkomen boven de grenzen? Hoe kunt u het proces eenvoudiger en gemakkelijker inrichten? Tijdens de training: Inkomensregistratie: staatssteun en passend toewijzen komen alle lastige kwesties aan bod en oefenen we met verschillende inkomensbescheiden, zoals loonstroken, uitkerings- en pensioenspecificaties en natuurlijk ondernemersinkomen. 

Praktische supportdesk voor vragen over inkomensregistratie en toewijzen

Heeft u vragen over specifieke gevallen? Ons team van specialisten kan u bijstaan bij praktische vragen en concrete cases (loonstroken, ondernemersinkomen, complexe situaties) rondom inkomensregistratie. Wij bieden deze dienst laagdrempelig en op maat aan, waarbij we aansluiten op uw behoefte aan ondersteuning of controle. Heeft u vragen? Stuur Koen Velner een bericht of bel hem via 030-3073722.

"*" geeft vereiste velden aan

Of stel ons direct een vraag

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...