Top drie uitglijders bij inkomensregistratie

, door


Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen

We zeiden het al vaker: het typische van het proces van inkomensregistratie is dat juist de precieze uitvoering op de werkvloer voor woningcorporaties van vitaal belang is. Er zijn maar weinig processen te noemen waarbij het risico van een zware sanctie (staatssteunstop) zó sterk afhangt van details in een operationeel proces, en met zulke kleine foutmarges (1%).

Tegelijkertijd merken wij tijdens het geven van trainingen dat er juist op essentiële aspecten in de toepassing nog regelmatig zaken misgaan. En dat zit ‘m dan niet in de kaders van het passend toewijzen. Daaraan is de afgelopen jaren ruimschoots aandacht besteed. Dit is terug te zien aan de heldere en goed uitgewerkte toewijzingsschema’s die op de websites van de corporaties te zien zijn. Het beleid staat, de processen zijn ingeregeld.

It’s the execution, stupid!

De uitvoering, dàt is waar het gebeurt. De verhuurmedewerker bevindt zich daarbij vaak in een spanningsveld tussen de kandidaat-huurder met al diens menselijke gedragingen, situatie en wensen aan de ene kant, en een formeel proces met gedetailleerde criteria en berekeningen aan de andere kant. Dat vereist een wendbare, creatieve instelling, gecombineerd met de nodige kennis en precisie. Denk daar niet te licht over.

Op welke punten gaat het dan vaak mis? Hieronder geven we ter illustratie de top drie van uitglijders.

1. Uitkeringen en pensioenen: wel of geen vakantiegeld? Eindejaarsuitkering? IKB?

Vaak is het niet duidelijk of er sprake is van een aparte, extra vakantietoeslag. Een uitkeringsspecificatie participatiewet vermeldt weliswaar vakantiegeld, maar dit komt niet bovenop de uitkering. Bij een WW-uitkering gebeurt dit weer wèl. De meeste (maar niet alle) pensioenfondsen keren geen extra vakantietoeslag uit in mei, maar de AOW wèl. Bent u er nog?

En dan is er soms nog een Eindejaarsuitkering, de EJU. Deze wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. Welk bedrag hou je aan, als iemand halverwege het jaar in dienst is gekomen?

Een betrekkelijk nieuw fenomeen dat steeds vaker in CAO’s en arbeidsvoorwaarden wordt toegepast is het Individueel Keuze Budget (IKB). Plat gezegd is dat een optelsom van vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en andere extra’s. Net als bij de EJU geldt: de maandelijkse reservering maal 12 nemen. Maar let dan wel op dat je niet ook nog eens vakantietoeslag bijtelt, want die zit er al in. Soms wordt ook (een deel van) het IKB maandelijks samen met het salaris uitbetaald. Hoe ga je daar dan mee om?

2. Inkomensbepaling zelfstandigen

Zelfstandigen kunnen doorgaans geen Inkomensverklaring van de Belastingdienst overleggen waar het verzamelinkomen op vermeld staat, omdat zij hun aangifte IB later indienen dan ‘gewone’ particulieren. Voor de inkomensbepaling is dan het fiscaal rapport dan wel de aangifte over het afgelopen jaar (en nee, niet die van het jaar ervoor) nodig. Maar hoe moet die zijn opgesteld, welke bedragen zijn relevant voor de toetsing?

De wettekst geeft daarnaast uitdrukkelijk de mogelijkheid van een prognose over het lopende boekjaar, maar of en in welke vorm deze acceptabel is, blijft voor veel medewerkers onduidelijk. Inmiddels hebben wij een praktisch sjabloon hiervoor gemaakt dat al bij veel corporaties met succes wordt ingezet.

3. Loonstroken: Fiscaal loon of Brutoloon?

Fiscaal loon (loon voor loonheffing) is iets anders dan het brutoloon. Maar niet altijd. Waar zie je het op de loonstrook staan? Die zien er immers steeds weer anders uit, er zijn zoveel verschillende. En wat te doen met zaken als ORT, extra vergoedingen, wel of niet meenemen? Eén ding is duidelijk: een vergissing is snel gemaakt en dat zien we dan ook regelmatig gebeuren tijdens onze controles.

The devil is in the detail.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Hoe gaat u om met grensgevallen? Wat zijn de mogelijkheden voor huishoudens met een inkomen boven de grenzen? Hoe kunt u het proces eenvoudiger en gemakkelijker inrichten? Tijdens de training: Inkomensregistratie: staatssteun en passend toewijzen oefenen we met verschillende inkomensbescheiden, zoals aanslag IB, uitkerings- en pensioenspecificaties, en huur- en zorgtoeslagen. Bekijk het programma of vraag vrijblijvend een voorstel voor een in company opleiding aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag over inkomensregistratie

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...