Onderzoek van SiRM en Finance Ideas ‘Uitkering van dividend door zorgaanbieders’ naar Tweede Kamer gestuurdCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen

Op 9 juli 2019 heeft de Minister van VWS het rapport ‘Uitkering van dividend door zorgaanbieders’ naar de Tweede Kamer gestuurd. SiRM en Finance Ideas schreven het rapport in opdracht van VWS. Het onderzoek bestaat uit twee delen; een praktijk- en effectanalyse.

Voor- en nadelen van dividend uitkeren door zorgaanbieders

Als zorgaanbieders dividend mogen uitkeren, kunnen ondernemers nieuwe zorgaanbieders starten. Bestaande zorgaanbieders kunnen dan een beroep doen op andere kapitaalverschaffers dan banken. Dit stimuleert mogelijk innovatie en toetreding van nieuwe aanbieders. Er zijn mogelijk ook nadelen verbonden aan het toestaan van uitkeren van dividend, bijvoorbeeld als de focus op financiële resultaten ten koste gaat van het benodigde niveau van kwaliteit van zorg of leidt tot ongewenste risicoselectie. Meer over de resultaten, conclusies en de opbouw van het onderzoek kunt u vinden in de publicatie: ‘Uitkering van dividend door zorgaanbieders’.

Reden voor het onderzoek

Vorig jaar gaven de bewindslieden van VWS aan dat nader onderzoek nodig is voordat met nieuwe regelgeving over uitkeren van dividend kan worden gekomen. Deze rapportage van SiRM en Finance Ideas betreft een deel van dat onderzoek. Ons onderzoek bestaat uit een praktijkanalyse en een effectanalyse.

Opbouw van het onderzoek

Met de praktijkanalyse krijgen we beter inzicht in de huidige praktijk rond het uitkeren van dividend. Uit deze analyse blijken aanknopingspunten om toestaan dan wel verbieden van uitkeren van dividend nader te verkennen. Van belang zijn dan de overige effecten van het toestaan en verbieden van uitkeren van dividend op kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Die worden verkend met deze effectanalyse. We gaan in op de mogelijke effecten van het toestaan van dividend uitkeren op de publieke doelen kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. De gerapporteerde inzichten zijn gebaseerd op literatuuronderzoek en interviews.

Heeft u vragen over dit onderzoek?

Heeft u vragen over de resultaten van dit onderzoek of de uitvoering hiervan? Stel uw vraag via onderstaand formulier of neem direct contact op met Pim Diepstraten. Wilt u meer lezen over de resultaten, conclusies en de opbouw van het onderzoek? Bekijk de volledige publicatie over het onderzoek: Uitkering dividend door zorgaanbieders.

"*" geeft vereiste velden aan

Een vraag over dit onderzoek

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...