Sociale en duurzame financieringsmogelijkheden voor zorginstellingen



Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen , ,

De financiële sector legt steeds meer nadruk op het maatschappelijk rendement van haar leningen en investeringen. Waar vroeger het risicoprofiel van een (maatschappelijke) onderneming erg nauw gedefinieerd was, houden kredietverleners anno 2019 steeds meer rekening met de sociaal-maatschappelijke impact en de duurzaamheidsimpact van de gefinancierde projecten. Daarnaast is duurzaamheid een steeds relevanter onderwerp bij zorginstellingen. Zo geeft ‘de green deal voor duurzame zorg’ een duidelijk signaal van de toenemende relevantie voor duurzaamheid in de zorgsector.

Zorginstellingen komen in aanmerking voor sociale en duurzame financieringsmogelijkheden

De 132 partijen die deze deal hebben ondertekend, spreken duurzaamheidsambities uit over vier onderwerpen: het terugdringen van de CO2-uitstoot, circulair werken, schoon water, en een gezonde leef- en verblijfsomgeving. De combinatie van deze indrukkwekkende verduurzamingsopgave en de maatschappelijke impact van de zorgsector maakt dat zorginstellingen in aanmerking komen voor sociale en duurzame financieringsmogelijkheden en de bijkomende voordelen daarvan. In dit artikel  introduceren wij twee van deze financieringsmogelijkheden in de zorg: de zogenaamde impactlening en de sociale/groene obligatie.

Impactlening: de meest voorkomende sociale financieringsvorm

De meest voorkomende vorm van sociale financiering in Nederland is de zogeheten impactlening. Bij deze financieringsvorm wordt er rekening gehouden met het maatschappelijke doel van de financiering en kan er een rentekorting aangeboden worden om de investering aantrekkelijker te maken. Deze financiering wordt door een aantal Nederlandse banken verstrekt. De Europese Council of Europe Development Bank maakt het aantrekkelijk voor kredietverstrekkers om een dergelijke lening te verstrekken middels een ondersteuning van deze rentekorting. Een voorbeeld van een impactlening is de Rabo Impactlening Zorg en Onderwijs, waarvan de rentekorting kan oplopen tot 0.80%. Zo heeft Gezondheidscentrum Rhoden haar nieuwe, duurzame gezondheidscentrum gefinancierd met een voordelige rentekorting.

Groene obligatie: een duurzame financieringsvorm

Een tweede financieringsvorm is de obligatie, waarbij in de afgelopen jaren met name de groene en de sociale obligaties een opmars hebben gemaakt. Het uitgeven van een obligatie biedt een alternatief voor reguliere bankfinanciering en de mogelijkheid om privaat-investeerders aan te trekken. Het verschil tussen deze obligaties en conventionele obligaties is dat de middelen verkregen door uitgifte alleen aangewend mogen worden voor vooraf vastgestelde duurzame en sociale projecten. Binnen de zorgsector zijn enkele denkbare voorbeelden van dergelijke projecten: het financieren van een energie-neutraal gebouw of het verminderen van afvalstoffen. Onderzoek toont aan dat het uitgeven van een dergelijke obligatie gepaard kan gaan met lagere rentes en andere (duurzame) beleggers aantrekt. Daarbij signaleert het uitgeven van een groene obligatie een duidelijk commitment aan duurzame ontwikkeling. In dit artikel leest u meer over wat een groene obligatie precies is.

Wilt u meer weten over de sociale en duurzame financieringsmogelijkheden?

Wilt u aan de slag met verduurzaming en bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw zorginstelling rondom de sociale en duurzame financieringsmogelijkheden en de bijkomende voordelen daarvan? Onze adviseurs ondersteunen zorginstellingen bij het arrangeren van (al dan niet geborgde) financiering voor nieuwe investeringen, consolidatie en of herfinancieringen.

Heeft u directe vragen over de mogelijkheden van het aantrekken van een (impact) lening of het implementeren van een ESG beleid binnen uw instelling? Stel ons een vraag via onderstaand formulier of neem contact op met onze adviseurs, zij denken graag met u mee.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag over sociale en duurzame financieringsmogelijkheden

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...