10 no-regret verduurzamingsmaatregelen, daar krijgt u geen spijt van
Het besparen van energie is altijd goed, maar welke maatregelen zijn voor woningcorporaties toekomstbestendig? Hoe zorgt u ervoor dat u op weg naar CO2-neutraal in 2050 geen dingen doet waarvan u later spijt krijgt? Hieronder tien maatregelen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen. Deze maatregelen zijn in bijna alle situaties toe te passen, behalve bij sloop of renovatie naar nieuwstaat.
#1: Communicatie / bewustwording:
Bewust omgaan met energie gaat verspilling tegen en kan voor forse besparing zorgen. Zeker als je woningen na-isoleert en voorziet van nieuwe installaties is het noodzakelijk dat de huurder hier verstandig mee omgaat. Communicatie is hierin van groot belang en energiecoaches kunnen daar een belangrijke rol bij spelen. De besparingen die de huurder kan realiseren met het aanpassen van gedrag en kleine investeringen (zoals LED verlichting en een waterbesparende douchekop) zijn vaak groter dan u denkt.
#2: Isoleren:
Woningen die slecht geïsoleerd zijn verliezen veel warmte. Niet geïsoleerde spouwmuren, daken en vloeren zorgen ervoor dat warmte weglekt. Het na-isoleren van spouwmuren, daken en vloeren zorgt voor forse besparingen en een hoger wooncomfort. De kosten voor het compleet na-isoleren van een woning zijn doorgaans een paar duizend euro.
#3: Kierdichting:
Via kieren en gaten lekt veel warmte weg. Het afdichten van kieren is een goedkope oplossing om het comfort te verhogen en het energieverbruik terug te dringen.
#4: Ventilatie aanpassen:
Door (onjuist) ventileren gaat veel warmte verloren. Als een woning goed geïsoleerd is en de kieren gedicht zijn, dan is goede ventilatie erg belangrijk voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Zelfregelende roosters en een CO2-gestuurde ventilatiebox kunnen bijdragen aan gezonde en comfortabele ventilatie.
#5: Beglazing:
Glas heeft een hele lage isolatiegraad, dit geldt al helemaal voor enkel glas. Het vervangen van enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas levert een forse besparing op en zorgt daarnaast voor een hoger comfort. Indien het glas in de bestaande kozijnen kan worden ingepast, blijven de kosten beperkt tot een paar duizend euro.
#6: Warmteterugwinning:
Veel warmte gaat verloren bij het ventileren en het douchen. Systemen zoals (balans)ventilatie met warmteterugwinning en douche WTW’s zorgen ervoor dat een deel van de warmte wordt teruggewonnen, waardoor het energieverbruik voor de huurder daalt.
#7: Energiezuinige installaties:
Oudere installaties gebruiken veel energie om de woning te verwarmen of te ventileren. HR 107 ketels, (hybride) warmtepompen en ventilatieboxen op gelijkstroom kunnen zorgen voor een grote besparing op het energiegebruik. Voor meergezinswoningen geldt dat ook voor liften en hydrofoorinstallaties vaak energiezuinigere varianten beschikbaar zijn.
#8: Inregelen installaties:
Het goed inregelen van installaties zorgt ervoor dat zij beter en energiezuiniger functioneren. Hierbij valt te denken aan het waterzijdig inregelen van CV systemen, het aanpassen van stooklijnen en het inregelen van een ventilatiebox. De kosten hiervan bedragen niet meer dan een paar honderd euro.
#9: Elektriciteitsverbruik algemene ruimten:
Voor huurders in meergezinswoningen speelt naast het energieverbruik van hun woningen het energieverbruik van gemeenschappelijke ruimten ook een grote rol in de woonlasten. Via de servicekosten betalen huurders mee aan het verbruik van de algemene ruimten. Met energiezuinige LED verlichting die gecombineerd kan worden met schemer- en bewegingssensoren, kunt u het elektriciteitsverbruik fors terugdringen.
#10: Een gepaste huurverhoging:
De financiële haalbaarheid van uw verduurzamingsopgave en het tempo waarin u deze kunt realiseren, wordt mede bepaald door de mogelijkheid investeringen deels terug te verdienen met extra inkomsten. Als huurders door uw investeringen besparen op hun energierekening, dan kunnen de woonlasten dalen ondanks een huurverhoging. Door de extra inkomsten kunt u meer doen, voor meer huurders en wellicht ook eerder.
Heeft u vragen over deze no-regret verduurzamingsmaatregelen?
Wilt u meer weten over deze maatregelen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen? Of bent u benieuwd naar de financiële consequenties van uw duurzaamheidsambities? Onze adviseurs ondersteunen bij het berekenen van de financiële haalbaarheid van uw duurzaamheidsopgave. Hierbij worden uw investeringen uit de routekaart aan uw meerjarenbegroting gekoppeld en aan de hand van de ratio’s van Aw/WSW getoetst. Heeft u vragen of wilt u sparren over uw mogelijkheden? Neem dan contact op met onze adviseurs.
Meer veelgestelde vragen over verduurzaming
Naast de no-regret verduurzamingsmaatregelen hebben onze adviseurs in de voorgaande edities ook de veelgestelde vragen over, de betrokken partijen, de EnergiePrestatieVergoeding en zonnepanelen besproken. Heeft u vragen over een bepaald onderwerp rondom verduurzaming? Laat het ons weten via onderstaand formulier, zodat we dit in de volgende editie kunnen bespreken.
"*" geeft vereiste velden aan