’s Heeren Loo: arrangeren financiering Europese InvesteringsbankCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen , , ,

’s Heeren Loo is de grootste gehandicaptenzorginstelling van Nederland. Met een werkgebied van bijna 300 gemeenten en 650 locaties is ’s Heeren Loo actief in het hele land. De dienstverlening van ’s Heeren Loo onderscheidt zich door het vermogen om complexe gehandicaptenzorg te verlenen aan een diverse cliëntengroep. Voor de komende jaren heeft ’s Heeren Loo een omvangrijk investeringsprogramma om haar woon- en dagbestedingslocaties kwalitatief te verbeteren en te verduurzamen.

Externe financiering nodig voor investeringsprogramma

Om haar investeringsprogramma te realiseren moet ’s Heeren Loo deels externe financiering aantrekken. Daarnaast heeft ’s Heeren Loo vanuit haar bestaande leningportefeuille te maken met meerdere banken (in een consortium) en het WFZ. Advies en ondersteuning bij het formuleren van een passende financieringsstrategie was dan ook gewenst. Finance Ideas heeft geadviseerd over de strategie, de financieringsaanvraag begeleid en daarnaast ondersteuning verleend bij de voorbereiding: het opstellen van de meerjarenraming en het afronden van het informatiememorandum.

Van financieringsstrategie tot getekende kredietovereenkomst

Ten behoeve van de financieringsstrategie is in samenwerking met ’s Heeren Loo de meerjarenraming opgesteld om de financiële haalbaarheid van het investeringsprogramma te toetsen en de financieringsbehoefte te bepalen. Vervolgens zijn de verschillende financieringsmogelijkheden in kaart gebracht rekening houdend met de bestaande financieringspartijen. Daaruit is een optimale financieringsstrategie gekomen met de Europese Investeringsbank als meest logische partij voor de nieuwe financiering.

Tip: Bekijk ook het artikel om in vijf stappen te komen tot een investerings- en financieringsbeslissing.

Kredietfaciliteit van € 200 miljoen

De volgende stap was het afronden van het informatiememorandum. Het informatiememorandum is ook bij de bestaande financiers en het WFZ ingediend ten behoeve van de goedkeuring. Deze goedkeuring is benodigd bij nieuwe financiering en de toetreding van een nieuwe partij in de verstrekte zekerheden. Onze adviseurs hebben ’s Heeren Loo geadviseerd gedurende de onderhandelingen met partijen en mede invulling gegeven aan het projectmanagement. Het resultaat is een kredietfaciliteit van € 200 miljoen bij de Europese Investeringsbank tegen zeer gunstige voorwaarden, waarmee ’s Heeren Loo de komende jaren haar investeringen kan financieren. Hiermee heeft ’s Heeren Loo tevens een mooie primeur te pakken: de eerste instelling in de langdurige zorg die financiering bij de EIB aantrekt.

Ondersteuning bij financieringstrajecten

Doordat wij veel financieringstrajecten voor zorginstellingen begeleiden hebben we een goed beeld van de enorme informatie die financiers vragen. De kunst is deze informatie te verzamelen en vervolgens te structureren tot een volledig en overzichtelijk informatiepakket. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Pim Diepstraten voor de mogelijkheden.

Vanwege de vele bancaire transacties zijn onze adviseurs op de hoogte van de marktconforme voorwaarden en spreekt zij hun taal. Een financieringsvraagstuk wordt altijd beantwoord vanuit het profiel van de zorginstelling. Dit betekent voor de zorginstelling de benodigde flexibiliteit in een onzekere toekomst waarbij de voorwaarden marktconform zijn. Niet alleen zo laag mogelijke kredietopslagen zijn belangrijk, ook zekerheid, transparantie en de consequenties van niet-financiële voorwaarden spelen een cruciale rol voor de bewegingsvrijheid in de toekomst. Bekijk onze mogelijkheden voor het arrangeren van financiering.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag over het arrangeren van financiering

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...