Corporatiesector verwacht een toenemend tekort aan woonzorgvastgoedCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen , ,

Zorginstellingen en woningcorporaties werken steeds intensiever samen om het scheiden van wonen en zorg te realiseren. In de meest recente Corporatie Survey zijn circa zeshonderd woningcorporatiebestuurders en -managers bevraagd naar de ontwikkelingen rondom het woonzorgvastgoed binnen hun corporatie. De belangrijkste boodschap uit het onderzoek is dat de corporatiebestuurders en -managers een oplopend tekort verwachten aan aangepaste woningen voor de zorgbehoevende doelgroep. Dit heeft ook een grote impact op zorgaanbieders, omdat zij voor het verlenen van de zorg afhankelijk zijn van geschikte huisvesting voor de cliënten. 

Aandeel 65-plussers in huurdersbestand corporaties groeit binnen 10 jaar naar meer dan 50% 

Dat de samenwerking tussen woningcorporaties en zorgaanbieders ook de komende periode verder moet versterken blijkt uit de ontwikkelingen van het huurdersbestand. De respondenten van de Corporatie Survey verwachten dat het aandeel 65-plussers stijgt van de huidige 41% naar 52% in 2030. De toename van het aandeel oudere huurders zal de vraag naar specifiek zorgvastgoed doen toenemen. 

75% van de sector verwacht een tekort aan woonzorgvastgoed  

Momenteel ervaart circa de helft van de corporatiebestuurders en -managers een (groot) tekort aan woonzorgvastgoed in hun werkgebied. Driekwart verwacht over vijf jaar (nog steeds) een dergelijk tekort. Het tekort aan woonzorgvastgoed betreft met name levensloopbestendige, gelijkvloerse en aanleunwoningen.

Woningcorporaties zien de contractonderhandeling met de zorgaanbieders als grootste uitdaging 

Driekwart van de respondenten geeft aan uitdagingen te zien in de contractonderhandelingen met de zorgaanbieders bij verhuring van woonzorgvastgoed. Eén van de oorzaken hiervan is dat corporatiebestuurders en -managers aangeven een beperkt zicht te hebben op de risico’s van de zorgsector en de zorgaanbieder zelf. Daarnaast speelt ook de alternatieve aanwendbaarheid van het specifieke zorgvastgoed een rol hierin.  

Corporaties voeren kredietwaardigheidsanalyses op de zorghuurder zelf uit  

Om inzicht te krijgen in de (financiële) risico’s van de zorghuurder voert circa de helft van de woningcorporaties jaarlijks gesprekken met de zorghuurder over hun financiële situatie. Daarnaast voert 50% van de respondenten ook zelf analyses uit op de kredietwaardigheid van de zorghuurder. Een kwart van de woningcorporaties maakt gebruik van ZorgRating van Finance Ideas voor de beoordeling van de kredietwaardigheid van de zorghuurders.  

Sparringpartner bij uw onderhandelingstraject 

Heeft u behoefte aan een sparringpartner tijdens de contractonderhandelingen? Onze adviseurs zijn experts op het snijvlak van de publieke sector, vastgoed en financiering en kennen de zorgsector en de corporatiesector. Stel uw vraag via onderstaand formulier of bel met ons team voor de mogelijkheden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over woonzorgvastgoed

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...