Ipse de Bruggen over haar financieringstraject met de EIB
Ipse de Bruggen, een gehandicaptenzorginstelling met 400 locaties in Zuid-Holland, heeft een grote lening binnengehaald. De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt een krediet van € 100 mln. Het geld is bedoeld voor renovatie en verduurzaming van bestaand vastgoed, en voor nieuwbouw.
Het is de tweede keer dat de EIB een Nederlandse gehandicaptenzorginstelling financiert. Begin dit jaar had ’s Heeren Loo de primeur met een lening van € 200 mln. Ook die was bedoeld voor vastgoedinvesteringen. Wat zijn de voordelen? Wat komt er allemaal bij kijken? En waarom hebben ze voor deze partij gekozen? In een gesprek met Henny Westdijk, directeur services, duiken we in het proces van deze aanvraag.
Hoe zijn jullie tot het besluit gekomen om met de EIB het traject te starten?
Tot nu toe waren we een vrij traditioneel gefinancierde zorginstelling. We werkten vooral samen met commerciële banken en het WFZ. Omdat ons vastgoed echt aan het verouderen is, wisten we dat er forse investeringen voor de deur staan. Dit was de aanleiding dat we vier jaar geleden zijn gestart met het opstellen van een strategisch vastgoedkader. Eigenlijk het begin van de nieuwe weg die we in zijn geslagen.
Samen met Finance Ideas hebben we een financieringsstrategie opgesteld op basis van de vastgoedplannen die we hebben. Het uitgangspunt hierbij is betere huisvesting voor onze cliënten, een betere werkomgeving voor onze medewerkers en verduurzamen. Maar hoe krijg je dat gefinancierd? Met de grote investeringsopgave was het maar de vraag of we dit met traditionele financiering allemaal gefinancierd zouden krijgen. Om die reden zijn we naar alternatieven gaan kijken, waarbij financiering door de EIB het beste alternatief bleek te zijn. Voornamelijk omdat daar de voorwaarden het beste passen bij wat wij willen.
Hoe heb je de totstandkoming van die financieringsstrategie benaderd?
Samen met Finance Ideas hebben we naar de mogelijkheden gekeken. Het is fijn om er externe, onafhankelijke deskundigheid bij te trekken omdat je zelf natuurlijk niet alle mogelijkheden paraat hebt. Uit die gesprekken is een aantal opties uitgekomen en daar hebben we vanuit verschillende perspectieven naar gekeken. Wie is bereid ons in deze omvang te financieren? Met wat voor condities en met welke tarieven? Welke risico’s lopen we daarbij? Zo hebben we een ranglijst gemaakt met de meest voor de hand liggende financieringsstrategie. Daar kwam voor deze financiering de EIB als beste financiering uit de bus.
Als je inzoomt op die EIB voorwaarden, waar scoren zij dan beter dan de rest?
Voor ons was het heel belangrijk dat je bij de EIB voor een langere periode commitment krijgt. De omvang van onze plannen zijn groot. Als je dan zo’n bedrag wilt investeren, wil je niet iedere keer met partijen moeten onderhandelen en in afwachting zijn op hun goedkeuring. Bij de EIB hebben we voor een periode van vijf jaar de mogelijkheid om financiering aan te trekken tot het maximum bedrag wat we hebben afgesproken. Dit geeft ons flexibiliteit en de zekerheid dat we onze investeringsplannen kunnen uitvoeren.
Een bijkomend voordeel is dat de EIB verstand heeft van de Nederlandse zorgsector. Je hoeft ze dus niet veel uit te leggen. Er zijn uiteraard ook andere financiers, maar het is de vraag in hoeverre zij mee hadden gekund in de ontwikkelingen zoals de EIB dat kan. Qua overige marktcondities is de EIB meer dan marktconform. Alles bij elkaar gaf dat de doorslag. Daarbij woog het argument dat ze voor een langere periode een groot bedrag ter beschikking willen stellen het zwaarst. Dat konden we eigenlijk nergens anders op die manier krijgen.
Hoe was het interne draagvlak om met een nieuw soort bank dit traject aan te gaan?
De voordelen van de EIB waren voor iedereen direct duidelijk. Ik denk wel dat iedereen het een spannend traject vond. Het is natuurlijk een vrij nieuwe partij in de sector van verstandelijk gehandicapten. Een ander risico vond ik de doorlooptijd. Met het gehele traject ben je toch al snel een jaar verder zonder dat je zekerheid hebt dat je de financiering ook gaat krijgen. Als het dan op het laatste moment toch niet doorgaat, ben je weer terug bij af. Toch wogen deze punten niet op tegen de voordelen. Iedereen was vanaf het eerste moment overtuigd dat de constructie zoals we die met de EIB wilde aangaan, de beste was.
Hoe reageerde je huisbank op deze insteek?
Zij hebben zeer plezierig meegewerkt aan de transactie. Zij hadden natuurlijk ook graag nog een stukje van deze financiering gedaan. Maar in de latere fasen van onze nieuwbouwplannen komen zij ook wel weer aan bod. Zij waren coöperatief en snapten onze keuzes. Dat maakte het prettig samenwerken waardoor de deal snel rond was.
Wat merk je in de relatie met de EIB ten opzichte van een andere bank?
Daar zit wel verschil in. Wat je merkt is dat de doelstelling van de EIB anders is en daarmee de vragen die in de gesprekken naar voren komen. We hebben gesprekken gehad over wat Ipse de Bruggen nou eigenlijk toevoegt aan de Nederlandse maatschappij. Daarnaast merk je duidelijk dat duurzaamheid en onze impact op de maatschappij belangrijke onderwerpen zijn, en hoe de financiering hierbij helpt. Dit soort onderwerpen speelt een relatief grotere rol dan bij een traditionele bank. Verder doet de EIB wat iedere bank doet “Kijken of het financieel voldoende stevig is en of we de financiële richting aankunnen”.
Wat waren de grootste uitdagingen in het traject?
De benodigde informatie! Je moet toch wel heel veel informatie boven tafel krijgen. Ik heb regelmatig gedacht ‘ik hoop dat dat allemaal gaat lukken’. Met name het rangschikken van informatie. Het kost heel veel tijd en inspanning om dat netjes en zorgvuldig te doen. Je wilt je financiers immers niet verkeerd informeren. Ook het hele juridische traject is een behoorlijke kluif waarbij je al die bestaande financiers op één lijn wilt krijgen met de financieringsvoorwaarden van de EIB. Daar komt bij dat je intern en extern aandacht wilt besteden aan medezeggenschap, dus toezicht, bestuurders en collega’s intern. Het is goed om hier van te voren goed over na te denken. Hoe ga je dit organiseren? Hoe neem je de partijen mee op de juiste momenten zodat het een soepel lopend proces wordt?
Als je nu terug kijkt, wat heeft het traject je positief verrast?
Wat mij positief heeft verrast, is dat het project mij en mijn collega’s heel veel energie heeft gegeven. Vooraf dacht ik dat het misschien wel moeilijk, bureaucratisch, juridisch en ingewikkeld zou zijn. De professionaliteit van alle partijen die ons hielpen, speelt daar ook een rol bij. Iedereen wist echt wat te doen, wat er verwacht werd en gezamenlijk zijn de schouders eronder gezet.
Welke impact heeft dit EIB traject gehad?
Voor de échte impact is het eigenlijk nog wat te vroeg. Maar wat je wel ziet, is dat het voor Ipse de Bruggen tot veel nieuwe contacten heeft geleid. Dat doet ook intern wat met de organisatie. Je ziet dat met name de afdeling vastgoed door nieuwe partijen wordt benaderd en dat helpt. En ik merk dat dit een impuls gaat geven aan de voortvarendheid waarmee we onze vastgoedplannen realiseren. De vraag of je je vastgoedplannen kunt financieren, is weggevallen. We kunnen aan de slag om onze plannen te ontwikkelen. Dat geeft een bepaalde rust in de organisatie; geen zorgen over de financiële dekking omdat er voor vijf jaar commitment is.
En hoe houd je zicht op de financiële risico’s?
We hebben samen met Finance Ideas nu een investeringskader ontwikkeld. Dit gaat ons enorm helpen om aan de hand van dat kader te beslissen hoe we invulling gaan geven aan de nieuwbouwplannen. Het stelt ons in staat om de financiële risico’s beter te bewaken. Het is prachtig dat je al die miljoenen hebt, maar het is ook een verantwoordelijkheid. En dat kader gaat ons helpen om invulling te geven aan die verantwoordelijkheid.
Alles is natuurlijk terug te brengen naar risico. Het risico dat je niet de juiste beslissing neemt, het risico dat je niet op de juiste manier je geld in zet. Ik denk dat ons financieringskader heel gedegen is. Het belangrijke daarbij is dat het ook de mensen gaat helpen die over twintig jaar leiding mogen geven aan Ipse de Bruggen.
Wat zijn de belangrijkste dingen die jullie cliënten gaan merken de komende jaren?
Dat ze in een veel prettigere woning kunnen verblijven. Een woning die ze meer privacy en comfort biedt en betere installaties heeft zoals bijvoorbeeld betere ventilatie of beter sanitair. Frisse woningen waarin we betere zorg kunnen bieden. We hebben helaas nog locaties waarbij het sanitair van een groep cliënten gedeeld moet worden. Met deze investeringen kunnen we cliënten meer privacy bieden. Cliënten gaan er dus heel veel van merken. Ook medewerkers gaan het merken doordat zij met deze investeringen betere zorg kunnen verlenen en dat werkt prettiger. Ik hoop dat daardoor de zorg van Ipse de Bruggen naar een nog hoger niveau getild kan worden.
Sparren over uw mogelijkheden bij de EIB of andere financiering?
Heeft u vragen over financiering bij de EIB? Of wilt u sparren over de mogelijkheden rondom het arrangeren van financiering (in welke vorm dan ook). Onze adviseurs kunnen uw organisatie snel en efficiënt begeleiden bij het arrangeren van financiering. Of bij het samenstellen en indienen van compleet borgingsverzoek bij het WFZ. Neem vrijblijvend contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan