Excelmodel voor inzicht in uw duurzaam prestatiemodel

, door


Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen

De Nationale prestatieafspraken leiden tot een grote inzet van middelen. Tijdelijk mogelijk en wenselijk, maar op lange termijn niet houdbaar. Het ministerie heeft dit onlangs erkend. Ook voor Aedes staat het realiseren van een duurzaam prestatiemodel hoog op de agenda. Inkomsten uit de exploitatie van sociale huurwoningen zijn onvoldoende om de kosten van investeringen te dekken en extra lenen heeft invloed op de ratio’s. Momenteel heeft de gemiddelde woningcorporatie dan ook geen duurzaam prestatiemodel. Als woningcorporatie wil je daarom weten hoe je financiële toekomst eruit ziet en hoe je nu en in de toekomst volkshuisvestelijk kan blijven presteren.

Ontwikkeld met 15 woningcorporaties

Samen met 15 woningcorporaties hebben wij het DrieCompartimentenModel doorontwikkeld en praktisch bruikbaar gemaakt. Het resultaat is een Excelmodel met een handleiding voor het gebruik. Zo kunt u eenvoudig vanuit uw eigen meerjarenprognose een analyse maken over uw financiële situatie op lange termijn. De resultaten geven inzicht in of er sprake is van een duurzaam prestatiemodel en vormen de basis voor een goed gesprek met collega’s en met externe belanghouders. Het is daarmee direct een handvat voor uw financiële sturing.

Excelmodel waarmee het DrieCompartimentenModel uitgerekend kan worden

Bent u benieuwd naar uw situatie en naar de mogelijkheden van het DrieCompartimentenModel? Laat vrijblijvend uw gegevens achter en ontvang de volgende documenten direct in uw e-mail inbox.

  1. Een Excelmodel waarmee het DrieCompartimentenModel uitgerekend kan worden.
  2. Een handleiding voor het gebruik van dit Excelmodel.
  3. Voorbeeldtekst voor het formuleren van uw financieel beleid met het DrieCompartimentenModel

"*" geeft vereiste velden aan

Ontvang het Excelmodel direct in uw inbox

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. U ontvangt de aanvraag direct in uw inbox. Ook ontvangt u af en toe een e-mail met tips en artikelen van onze adviseurs. Afmelden kan met 1 klik in iedere mail.

Het DrieCompartimentenModel in een notendop

In het DrieCompartimentenModel staat het duurzaam prestatiemodel centraal. Dit model geeft inzicht in de kasstromen, waarbij het model onderscheid maakt tussen Exploitatie, Transformatie en Uitbreiding. Ook biedt het model inzicht waarvoor een woningcorporatie leningen aantrekt. Het Saldo instandhouding is daarbij een belangrijk financieel kengetal. Als dit saldo langdurig negatief is – wat bij veel woningcorporaties (op termijn) het geval is – is er geen sprake van een duurzaam prestatiemodel.

Directeur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...