Loonstrook zkt. lezer
“Loonstrook zkt. Lezer” kopte het Financiële Dagblad vorige week. De timing is logisch: juist nu heeft iedereen op zijn of haar januari-loonstrookje kunnen zien of-ie dit jaar meer netto overhoudt dan vorig jaar zoals ons is beloofd.
En, lieve lezer, viel het mee? Ben je de uitdaging overigens nog aangegaan om op je ‘salaris-specificatie’ te analyseren waar het verschil nu precies vandaan komt? Of – eerlijk zeggen!- heb je alleen even gauw onderdaan gekeken bij ‘netto uitbetaald’ en geloof je het verder allemaal wel?
Een onoverzichtelijk overzicht
‘De overheid heeft zich ten doel gesteld het loonstrookje duidelijker te maken, maar dat lukt niet’, zo zegt een medewerker van salarisverwerker ADP in het artikel. Dat klopt. Waar inmiddels ‘zelfs’ de banken en verzekeraars de afgelopen jaren hun best doen om hun webteksten, brieven, offertes, voorwaarden, polissen en wat niet al begrijpelijker te maken, word je als nietsvermoedende werknemer (afhankelijk van waar je werkt) nog steeds getrakteerd op:
- telkens weer andere afkortingen en termen
- op telkens weer andere plekken
- in telkens weer een andere volgorde.
En als klap op de vuurpijl is uit onderzoek van CNV vakmensen gebleken dat 4% van de loonstroken fouten bevat.
Het bovenstaande beperkt zich trouwens niet tot inkomen uit loon. Zo is het bijvoorbeeld heel normaal dat een landelijke regeling als de Participatiewet (‘de bijstand’) per uitvoerende gemeente in een andere specificatie wordt toegelicht.
In-komen? Kom er maar eens uit!
Je zal maar verhuurmedewerker zijn bij een woningcorporatie en het inkomen van kandidaat-huurders moeten toetsen (naast alle andere technische werkzaamheden rond de verhuur van een woning).
Natuurlijk, als je even op internet rondstruint, dan zie je dat er aardig wat informatieve websites te vinden zijn, zoals deze van de Algemene Onderwijsbond. Dat is allemaal heel mooi, maar als verhuurmedewerker van een woningcorporatie word je hier natuurlijk knettergek van: wilt u begrijpen wat er op dit A4-tje staat? – neemt u dan even het bijgevoegde boekje door! Voor andere bedrijfstakken hebben we weer andere boekjes met afkortingen…
Anyway, voorlopig zal hier niet veel in veranderen. Het is te ingewikkeld en te duur om nu aanpassingen in te voeren, zo zeggen Kamerleden Steven van Weyenberg (D66) en Dennis Wiersma (VVD) die afgelopen jaar een motie indienden om te onderzoeken op welke manier de loonstrook inzichtelijker gemaakt kan worden. Men ‘denkt na over pilots’, dus dan weten we het wel weer.
Circa 5-10% van de toetsinkomens op basis van loonstroken
De inkomensverklaring (over 2017 of 2018) voldoet in zo’n 90% van de inkomenstoetsingen. In de overige gevallen speelt de loonstrook een hoofdrol. Dat is ook niet zo gek: van de ruim 8,5 miljoen werkenden in Nederland heeft niet veel meer dan 5 miljoen een vaste arbeidsrelatie; ongeveer 2 miljoen een flexibele, en nog eens anderhalf miljoen is zelfstandige. Steeds minder mensen weten dus als ze op 1 januari wakker worden wat ze het komende jaar gaan verdienen.
Kortom, omdat de arbeidsmarkt mobieler en flexibeler is dan ‘vroegâh’, moet er bij de toewijzing regelmatig gerekend worden vanaf loonstroken, resultatenrekeningen en specificaties.
Handiger met loonstroken: vernieuwde training inkomensregistratie
Als verhuurmedewerker krijg je dus 5 tot 10 keer per jaar -laten we zeggen amper eens in de maand- te maken met een toewijzing op basis van loonstroken; net te weinig om routine te krijgen, er ècht handig in te worden. Dus kosten deze toewijzingen onevenredig veel aandacht en vooral: tijd. In de nieuwe training inkomensregistratie hebben we dan ook een flinke serie praktijkcases opgenomen die we samen doorlopen. De eerste trainingen zijn inmiddels gegeven en de deelnemers zijn enthousiast. Overleg dus even met je collega’s en schrijf je snel in.
Meer weten over inkomensregistratie en toewijzen?
Heeft u vragen over dit onderwerp of loopt u zelf ergens tegen aan? Ons team van specialisten kan u bijstaan bij praktische vragen en concrete cases rondom inkomensregistratie. Daarnaast heeft Finance Ideas een praktische supportdesk. Wij bieden deze dienst laagdrempelig en op maat aan, waarbij we aansluiten op uw behoefte aan ondersteuning of controle. Neem contact op met onze adviseurs voor meer vragen.
"*" geeft vereiste velden aan