Let op: accountant vraagt mogelijk naar marktwaarde leningenCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen , , ,

In de jaarrekening dient een organisatie informatie te geven over de reële waarde van leningen, tenzij het verschil tussen boekwaarde en reële waarde immaterieel is. In de praktijk wordt dit ondervangen door in de toelichting een bepaling op te nemen dat de financiële instrumenten (de leningen in dit geval) niet afwijken van de boekwaarde.

Wat is de marktwaarde van leningen?

De reële waarde van een lening is de waarde op basis van de huidige marktomstandigheden. Door de lage rente is de kans steeds groter dat de reële waarde van met name oudere leningen significant afwijkt van de boekwaarde. Het standaardzinnetje in de jaarrekening is voor accountants steeds moeilijker vol te houden. We krijgen dan ook signalen dat accountants steeds vaker de reële waarde van de bestaande leningen opvragen. Een deel doet dit overigens al langer.

Hoe krijgt u de marktwaarde van uw leningen?

Wat kunt u doen als u dit verzoek ontvangt? Het meest eenvoudig en goedkoop is de marktwaarde van de lening per ultimo het boekjaar bij uw bank op te vragen. Daarnaast beschikt u wellicht over een treasurymodule waarin u de leningportefeuille hebt verwerkt en monitort. Zelf berekenen is mogelijk, maar voor de marktinformatie blijft u afhankelijk van externe bronnen.

Hoe wordt de marktrente bepaald?

Bij het bepalen van de marktrente dient u rekening te houden met alle kenmerken van de lening, zoals de looptijd en de aflossingsstructuur. Er is geen uniforme marktrente die op alle leningen kan worden toegepast. Daarnaast heeft u bij een lening met een vaste rente bijvoorbeeld inzicht nodig in de opslag die u bovenop de marktrente (debiteurenopslag en liquiditeitsopslag) betaalt. Over het algemeen is dit niet bekend, omdat u een totaaltarief betaalt. U moet dan een inschatting maken van de marktrente bij aanvang van lening en dat vergelijken met het rentetarief dat u betaalt. Het verschil is dan een indicatie van de opslag.

Vragen over het bepalen van de marktwaarde

Vooralsnog lijkt het opvragen van de marktwaarde bij uw bank de meest simpele methode. Het kan natuurlijk voorkomen dat de accountant een nadere onderbouwing of een verificatie wenst. In dat geval kunnen wij u ondersteunen. Ons team beschikt over een systeem (Thomson Reuters) met actuele marktinformatie dat te allen tijde kan worden geraadpleegd. Hierin kunnen wij uw leningportefeuille verwerken en de marktwaarde monitoren.

Benieuwd naar de mogelijkheden of vrijblijvend sparren over de gevolgen voor uw zorginstelling? Stel uw vraag via onderstaand formulier of neem direct contact op met Daan van Houtum.

"*" geeft vereiste velden aan

Of stel direct een vraag over het bepalen van de marktwaarde

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...