Monitoring vastgoedportefeuille Stichting BPF DetailhandelCategorie Institutionele beleggers

Onderwerpen

In vergelijking met beursgenoteerde aandelen of vastrentende waarden, zijn beleggingen in de vastgoedsector minder transparant. Dit komt doordat de rendementen en de risico’s sterk afhankelijk zijn van de objectkenmerken, de gekozen exploitatiestrategie en de gemaakte beheerafspraken.

Om deze aspecten op waarde te kunnen inschatten, is niet alleen de huidige prestatie van een vastgoedobject of -fonds van belang, maar ook het historisch track record en de prestatie van vergelijkbare objecten of vastgoedfondsen (benchmark).

Professionaliseren rapportages, monitoring en analyses

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds (BPF) voor de Detailhandel heeft Finance Ideas gevraagd haar te ondersteunen bij het professionaliseren van haar rapportages, monitoring en analyses van de prestaties van de vastgoedportefeuille. De indirecte vastgoedportefeuille van het pensioenfonds bestaat uit investeringen in beursgenoteerde index fondsen en een aantal niet-beursgenoteerde fondsen (ongeveer 50/50).

Kwaartaalrapport

Finance Ideas volgt de prestaties van de fondsen door vergaderingen bij te wonen en rapporten te screenen. De verschillende kwartaalrapportages worden geïntegreerd in één kwartaalrapport dat het pensioenfonds intern gebruikt en rapporteert aan toezichthouder DNB. Het kwartaalrapport toont gegevens van de portefeuille op sector- en fondsniveau en biedt inzicht in het rendement en de risico’s van de individuele fondsen.

Waarom Finance Ideas?

“Finance Ideas heeft het pensioenfonds voor de Detailhandel, als onafhankelijke vastgoed adviseur, de laatste jaren ondersteund bij het opnieuw vaststellen en implementeren van zijn vastgoedstrategie. Ook speelt Finance Ideas een belangrijke rol bij het monitoren van en rapporteren over de vastgoedbelangen van het pensioenfonds. De grote kennis en kundigheid aangevuld met de aanpakkende houding van medewerkers en korte communicatielijnen maken Finance Ideas tot een belangrijke partner van het pensioenfonds op het gebied van vastgoed”, aldus Henk Groot, Manager Investments & Finance bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel.

Per kwartaal een integrale vastgoedrapportage

Finance Ideas levert per kwartaal een integrale vastgoedrapportage op, waarin de prestaties en risico’s van zowel de individuele beleggingen als de vastgoedportefeuille als geheel worden beschreven. Dit, in combinatie met continue ondersteuning, heeft ertoe bijgedragen dat de transparantie en beheersbaarheid van de vastgoedportefeuille is toegenomen. Dit leidt uiteindelijk tot betere prestaties van de vastgoedportefeuille en duidelijkere interne en externe verantwoording.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over uw vastgoedrapportage

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Algemeen directeur en senior adviseur institutionele beleggers
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...