Nederlandse pensioenfondsen werken samen voor duurzaamheidCategorie Institutionele beleggers

Onderwerpen ,

Maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) is een belangrijk thema geworden voor pensioenfondsen. Stakeholders verwachten dat er bij het beleggingsproces aandacht wordt besteed aan environmental, social en governance (ESG) factoren. Het algemene beeld is dat middelgrote en kleine pensioenfondsen zeker bereid zijn om ESG-factoren onderdeel te laten worden van het beleggingsproces, maar dat een integraal raamwerk ontbreekt en beslissingen vaak ad hoc worden genomen.

Uitdaging

Om deze uitdaging het hoofd te bieden heeft Finance Ideas het initiatief genomen om dit thema voor en in samenwerking met een beperkte groep kleine en middelgrote Nederlandse pensioenfondsen grondig te analyseren en te komen tot een praktisch uitvoerbaar plan van aanpak.

Waarom Finance Ideas?

Finance Ideas heeft ruime ervaring met het adviseren van institutionele beleggers op zowel strategisch als uitvoerend niveau. Op deze gebieden helpt Finance Ideas institutionele beleggers bij het implementeren van (recente) wetenschappelijke ontwikkelingen en praktische inzichten.

Dit project stond onder leiding van twee partners van Finance Ideas: Piet Eichholtz (hoogleraar vastgoedfinanciering) en Kees Koedijk (hoogleraar financieel management). Beide partners hebben veel wetenschappelijke onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen duurzaamheid en financieel rendement.

Onze aanpak in maatschappelijk verantwoord beleggen

De aanpak was drieledig:

  • overzicht bieden van het beste en meest actuele (academische) onderzoek: een inventarisatie en uitwerking van de meest recente en relevante wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van ESG
  • inzicht bieden van een selectie aan interessante en relevante cases: uitwerking van relevante ‘best practices’ van zowel Nederlandse als internationale pensioenfondsen
  • in kaart brengen van dienstverleners en hun instrumenten: onderzoek naar de meest innovatieve dienstverleners en instrumenten die de integratie van ESG ondersteunen

Resultaat

Op basis van de verkregen inzichten is voor ieder pensioenfonds een concrete strategie ten aanzien van de integratie ESG in het beleggingsbeleid ontwikkeld. Het plan van aanpak biedt hierbij concrete handvatten ter ondersteuning van de implementatie van ESG in het beleggingsbeleid.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag over uw beleggingsbeleid

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Algemeen directeur en senior adviseur institutionele beleggers
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...