Onduidelijkheid over onderhoud in meerjarenbegroting en beleidswaarde

, door


Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen , ,

Er is onduidelijkheid in de sector ontstaan over de ‘toelichting onderhoud in de meerjarenbegroting en beleidswaarde’, zoals gepubliceerd op 22 juli jl. door het Aw en WSW. Hierbij een korte samenvatting.

Onderhoud niet structureel uit onderhoudsbegroting

In de toelichting wordt aangegeven dat onderhoud (dat in de toekomst als ingrijpende verbouwing wordt uitgevoerd) niet structureel uit de onderhoudsbegroting mag worden gehaald, omdat dit de onderhoudsnorm voor de beleidswaarde vertekent. Alleen indien er een projectbesluit is genomen, mag er voor dit onderhoud worden gecorrigeerd.

Verwerking geeft druk op ICR

De laatste zin van de toelichting van Aw en WSW luidt:”Aw en WSW vragen uw aandacht voor dit aspect bij de opstelling van de meerjaren onderhoudsbegroting en de daaruit voortvloeiende vertaling naar de kasstroombegroting en de norm voor onderhoud in de beleidswaarde.”

Deze zin suggereert dat het niet alleen om een correctie in de onderhoudsnorm voor de beleidswaarde gaat, maar dat dat dit ook verwerkt moet worden in de kasstromen. Het gevolg zou zijn dat er druk op de ICR ontstaat. Belangrijker nog, de prognose informatie gaat afwijken van de voornemens van de corporatie.

Onduidelijkheid

Moeten corporaties de onderhoudsnorm alleen verwerken in de beleidswaarde of ook in de kasstromen? Om hier geen misverstanden over te laten bestaan, is het de verwachting dat Aw en WSW op korte termijn duidelijk maken hoe de toelichting op het onderhoud in de meerjarenbegroting exact was bedoeld. Zodra hier meer over bekend is laten we u dit weten.

Meer over de onderhoudsnorm en investeringen?

Heeft u een vraag over dit onderwerp of behoefte om eens te sparren over uw situatie? Neem contact op met Daan Vrijmoet.

Naast de financiële ratio’s rondom de onderhoudsnorm is inzicht in de ontwikkeling van het eigen vermogen cruciaal bij het bepalen van uw investeringsruimte. U wilt immers ook op lange termijn flexibel zijn. Neem contact met ons op over de mogelijkheden voor het doorrekenen van verschillende scenario’s. Of bekijk de training Investeringsafweging woningcorporaties waarin we aan de slag gaan met het ORT-budget, onrendabel investeren en uw investeringsplannen.

"*" geeft vereiste velden aan

Of stel direct een vraag over de onderhoudsnorm en investeringen

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...