Definitieve uitvraag scheidingsvoorstellenCategorie Corporatie alert

Onderwerpen

Vandaag is via de website van CorpoData meer duidelijkheid verleend over de stukken die corporaties moeten indienen bij het definitieve scheidingsvoorstel. Momenteel heeft 80% van de corporaties reeds een oordeelsbrief ontvangen of ontvangt de brief deze week. De overige corporaties kunnen na half mei een oordeel van de Autoriteit woningcorporaties (Aw) verwachten.

Op basis van het voorlopige oordeel kunnen corporaties hun definitieve scheidingsvoorstel opstellen en uiterlijk 1 juli a.s. indienen. Als het een corporatie niet lukt om deze deadline te halen, is op verzoek uitstel mogelijk. Dit kan het geval zijn wanneer er bijvoorbeeld nieuwe zienswijzen moeten worden opgevraagd. De vereiste documenten voor de definitieve scheiding zijn de dVi, het WOZ-bestand, een aanvraagformulier voor de goedkeuring van de scheiding en een Excel-opvraag. Een aantal corporaties dient ook een nieuwe dPi aan te leveren.

Het indienen van de dVi geldt voor alle corporaties. Het WOZ-bestand dient naar de Aw te worden gemaild. Vóór 15 mei geeft de Aw nadere informatie hierover en een e-mailadres waar de bestanden naartoe gestuurd kunnen worden. De aanvraagformulieren scheiding DAEB/niet-DAEB zijn invulbare PDF’s die ook op de website van CorpoData staan. Hierin dient een corporatie zienswijzen, statuten van nieuwe verbindingen en een toelichting op het definitief scheidingsvoorstel ten opzichte van het ontwerpvoorstel mee te sturen. Bij de Excel-opvraag dienen corporaties enkel de openingsbalans 2017 en het verloop van de interne lening op te nemen. Een toelichting op dit Excel-formulier is nog niet aanwezig, maar volgt binnenkort. Indien aangegeven in de voorlopige oordeelbrief van de Aw zal ook een nieuwe dPi moeten worden ingediend.

Woningwet compliance scan

Corporaties zijn volop bezig met de implementatie van de Woningwet. Hiervoor dienen statuten, reglementen maar ook de interne processen op aangepast te worden. Tientallen corporaties hebben al de compliance scan door Finance Ideas laten uitvoeren. Vanaf € 995,- (exclusief btw) maken wij snel en eenvoudig voor u inzichtelijk in hoeverre u conform de nieuwe Woningwet en het financieel reglement handelt en waar het komende jaar voor u de aandachtspunten liggen. Deze analyse kunt u gebruiken voor de accountantscontrole en om uw Raad van Commissarissen te informeren over de voortgang van de implementatie. Neem voor meer informatie over de compliance scan contact op met een van onze adviseurs.

Aanmelden voor de Corporatie alert

Ontvangt u nog geen alerts van ons? Schrijf u dan in voor de Corporatie alert. We hebben voor u de voorgaande alerts op onze website geplaatst, zodat u deze terug kunt lezen wanneer het u uitkomt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de definitieve uitvraag scheidingsvoorstellen

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...