IBW 2017 gepubliceerdCategorie Corporatie alert

Onderwerpen ,

Gisteren heeft BZK de Indicatieve Bestedingsruimte Woningcorporaties (IBW) 2017 beschikbaar gesteld. Hiermee wordt beoogd dat gemeenten en huurders een beter onderbouwd gesprek met corporaties kunnen aangaan voor het maken van prestatieafspraken. Momenteel is de IBW per gemeente inzichtelijk met een interactieve landkaart. Over enkele dagen wordt het rapport ‘Staat van de Volkshuisvesting 2017’ gepubliceerd waarna overzichten van de IBW per corporatie beschikbaar komen.

IBW opgesplitst in drie elementen

De IBW is opgesplitst in een indicatieve besteding voor extra nieuwbouw, woningverbetering en huurmatiging en geeft aan wat totaal kan worden ingezet als alle ruimte wordt gebruikt voor één van deze bestedingen. De opgenomen bedragen geven aan hoeveel een corporatie maximaal extra kan inzetten door extra te lenen, bovenop bestaand beleid (dPi 2016).

IBW 2017 ten opzichte van IBW 2016

De gehanteerde rekenmethode bij IBW 2017 is nagenoeg hetzelfde als bij IBW 2016 met uitzondering van de volgende punten:

  • De IBW 2017 heeft alleen betrekking op de DAEB tak. Voor toegelaten instellingen die onder het verlicht regime vallen, heeft de IBW 2017 overigens nog steeds betrekking op de gehele corporatie.
  • Toegelaten instellingen die bij het WSW onder bijzonder beheer staan, krijgen per definitie een indicatieve bestedingsruimte van nul.
  • Wijzigingen in het beoordelingskader van Aw en WSW zijn meegenomen in de IBW 2017.

Aanmelden voor de Corporatie alert

Ontvangt u nog geen alerts van ons? Schrijf u dan in voor de Corporatie alert. We hebben voor u de voorgaande alerts op onze website geplaatst, zodat u deze terug kunt lezen wanneer het u uitkomt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de Indicatieve Bestedingsruimte Woningcorporaties (IBW)

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...