Onvoldoende nieuwbouwlocaties grote bottleneck voor corporaties

, door


Categorie Corporatie Survey

Onderwerpen

Maar liefst één op de drie woningcorporaties heeft grote problemen met het bemachtigen van voldoende locaties voor nieuwbouw van woningen. Daarnaast stuiten zij op trage besluitvorming en vergunningsverlening. Maar ook de effecten van het ‘stikstof-rapport’ van de commissie Remkes en de gestegen bouwkosten laten zich gelden. Dit blijkt uit de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas die elk kwartaal onder circa zeshonderd corporatiebestuurders en -managers wordt uitgevoerd.

Rapport ‘De staat van de corporatiesector’

Woningcorporaties staan onder grote politieke en maatschappelijke druk om zoveel mogelijk nieuwbouwwoningen te realiseren. Volgens het rapport ‘De staat van de corporatiesector’ dat afgelopen week werd uitgebracht door de Autoriteit woningcorporaties slagen zij daar onvoldoende in, terwijl de financiële middelen volgens de toezichthouder wel voorhanden zijn. De Corporatie Survey geeft aan dat het met name ontbreekt aan locaties om te kunnen bouwen.

Aan de vraagkant worden de woningcorporaties onder andere geconfronteerd met een aanhoudende en snelle groei van het aantal eenpersoonshuishoudens. Die hebben met name behoefte aan betaalbare woningen met een huur tot ca. € 600,-. Een andere oorzaak van de toegenomen vraag naar corporatiewoningen ligt in de sterk gestegen huizenprijzen: steeds meer starters zien zich gedwongen hun hoop op een eigen koopwoning te laten varen en zoeken hun heil bij de woningcorporaties.

Wet- en regelgeving vanuit het Rijk effectiever

De woningcorporaties geven aan dat wet- en regelgeving vanuit het Rijk effectiever is voor het bevorderen van de nieuwbouwproductie dan die vanuit gemeente of provincie. Een vermindering van de regeldruk zal volgens hen een positief effect hebben op de doorlooptijd van het nieuwbouwproces. Overigens zien woningcorporaties het renoveren en verduurzamen van hun bestaande bezit als hun voornaamste opgave voor de komende periode.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van de Corporatie Survey en ander financieel corporatienieuws

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. U ontvangt de aanvraag direct in uw inbox. Ook ontvangt u af en toe een e-mail met tips en artikelen van onze adviseurs. Afmelden kan met 1 klik in iedere mail.

Algemeen directeur en senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...