Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023Categorie Corporatie alert

Onderwerpen ,

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Snel van Financiën hebben besloten de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 1 januari 2023 ongewijzigd voort te zetten. Dit is een verlenging van drie jaar ten opzichte van het Regeerakkoord. Vanaf dat jaar wordt het salderen geleidelijk afgebouwd tot 2031. Hoe deze stapsgewijze afbouw in zijn werk gaat, wordt waarschijnlijk eind 2019 bekend. Dankzij dit besluit blijft het financieel aantrekkelijk voor zowel woningcorporaties als huishoudens om te investeren in zonnepanelen. De stroom die je met je zonnepanelen opwekt en terug levert aan het net wordt namelijk afgetrokken van je eigen energieverbruik.

Terugverdientijd

Voor huishoudens die reeds zonnepanelen hebben of op korte termijn nog investeren in zonnepanelen, wordt een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer zeven jaar verwacht. Echter, omdat de aanschaf van zonnepanelen steeds goedkoper wordt, kan het ook op de lange termijn zonder subsidie interessant en rendabel zijn om in zonnepanelen te investeren.

Vanaf 2023 zal iedere corporatie en elk huishouden met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van saldering, zonder daar iets voor te hoeven doen. De komende maanden zal het kabinet de vormgeving van de salderingsregeling vanaf 2023 verder uitwerken. ‘Het exacte afbouwpad zal eind 2019 worden vastgesteld, zodat ook de laatste inzichten uit de Klimaat- en Energie Verkenning 2019 (KEV 2019) kunnen worden meegenomen’, aldus minister Wiebes.

Geschikte meters

Voor het geleidelijk afbouwen van salderen tot 2031 is het noodzakelijk voor de Belastingdienst dat huishoudens en bedrijven beschikken over een meter die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten, oftewel een meter met minimaal een dubbel telwerk. Dat kan bijvoorbeeld een slimme meter zijn, maar dat hoeft niet per se. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om zo’n meter met een dubbel telwerk in huis te hebben. De meters zullen voor die datum worden aangeboden door de netbeheerders. Vanaf 2023 kan dan de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling starten.  

Aan de slag met uw eigen duurzaamheidsinvesteringen?

Hoe kunt u zorgen dat de investeringen aansluiten bij uw doelstellingen voor betaalbaarheid en beschikbaarheid? Finance Ideas ondersteunt en begeleidt corporaties bij het berekenen van de financiële haalbaarheid van de verschillende scenario’s van uw duurzaamheidambities. Direct zelf aan de slag? Tijdens de training ‘investeren in duurzaamheid’ duiken we in de verschillende verdienmodellen. Het resultaat: Inzicht in de impact op de volkshuisvestelijke bijdrage, de woonlasten voor de huurder en de financiële haalbaarheid.

Aanmelden voor de Corporatie alert

Ontvangt u nog geen alerts van ons? Schrijf u dan in voor de Corporatie alert. We hebben voor u de voorgaande alerts op onze website geplaatst, zodat u deze terug kunt lezen wanneer het u uitkomt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag over de salderingsregeling

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...