Takeaways van het Fizi Jaarevent 2021Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen , ,

Het Fizi Jaarevent stond dit jaar in het teken van ‘De kunst van het balanceren’. In het avondprogramma kwam dat letterlijk aan bod en mochten we ons (gebrek aan) acrobatisch talent laten zien. Overdag werden we geïnspireerd door enthousiaste sprekers en door het veelzijdige aanbod aan workshops was er voor elk wat wils. Ook de lunch en het diner waren weer voortreffelijk en er is weer ronduit gelachen en serieus gepraat met oude bekenden en nieuwe mensen. Een succes kunnen we het Jaarevent 2021 zeker noemen. De coronapas herinnerde ons eraan dat we nog in een pandemie zitten, de krappe stoeltjes en opstelling deden dat niet. Hieronder de takeaways van het Fizi Jaarevent 2021 van onze collega’s Pim, Daan en Lesley.

Pim Diepstraten
Pim Diepstraten

Maatschappelijke plicht om domein overstijgend te acteren

Marjan Kaljouw gaf in scherpe bewoordingen aan waar het volgens haar naartoe moet in de Nederlandse gezondheidszorg. Mede gebaseerd op het rapport dat de NZa heeft uitgebracht met de titel ‘Passende Zorg’. Daarbij schuwde ze het niet om over de grenzen van het werkgebied van de NZa te kijken. Ook de NZa voelt blijkbaar de maatschappelijk plicht om domein overstijgend te acteren. Een mooi voorbeeld voor de andere belanghebbenden in het veld. Verder kwam Marjan Kaljouw met een concrete handreiking richting Fizi. Laten we de financiële vraagstukken die gepaard gaan met domein overstijgende zorg gezamenlijk oppakken. Een mooie en concrete oproep aan de leden van Fizi.

De rol van integrale data-infrastructuur en maatschappelijke businesscase

Vervolgens was er de ruimte om aan de hand van focustafels dit vraagstuk dieper te bespreken. Het blijkt een onderwerp te zijn dat veel positieve energie met zich meebrengt bij de deelnemers. Vol enthousiasme werd per focustafel nagedacht over concreet benodigde voorwaarden voor de financial om grote stappen te maken naar zorg op de juiste plek. Een integrale data-infrastructuur en de integrale maatschappelijke businesscase waren de twee belangrijkste take aways uit de focustafel ziekenhuizen.

Balanceren tussen de Tweede Kamer, kiezers en het ambtelijk apparaat

Bruno Bruins nam ons in het slot mee in zijn verhaal als minister en het balanceren tussen de Tweede Kamer, kiezers en het ambtelijk apparaat. Een open verhaal, waarbij hij niet schuwde om persoonlijke ervaringen te delen en stil te staan wat dit met hem deed. Hij schetste het moment dat hij werd gebeld door Mark Rutte en hoe hij zonder enige ervaring in de zorg startte als minister van VWS. Waarbij hij al snel terecht kwam in een volledige crisisstand op zijn departement en dit eindigde met een inzinking in de Tweede Kamer. Een eerlijk verhaal met voldoende zelfreflectie en doses humor.

Daan van Houtum
Daan van Houtum

Zorgfinancials geen laat bloeiers maar koplopers in transities

Joyce de Ruiter vertelt vanuit persoonlijke ervaring wat het betekent om geconfronteerd te worden met (noodgedwongen) veranderingen. Haar boodschap is duidelijk, grijp deze veranderingen aan om van te leren en te groeien. Vanuit haar persoonlijk levensverhaal schetst ze treffende paralellen met de zorg. Financials hebben van nature vaak een fixed mindset, maar zouden vaker moeten streven om een growth mindset aan te nemen.

Regionale samenwerking als oplossing voor personeelstekort zorg

Steven Burgmeijer vertelt als oud HR directeur Spaarne Gasthuis over de personeelstekorten in de zorg en hoe hij vanuit zijn rol als HR directeur met deze problemen omging. Het antwoord zoekt hij niet in loonsverhoging. Wie meer gaat verdienen kan zich veroorloven om minder te gaan werken en dan blijft de zorginstelling alsnog met een personeelstekort zitten. De oplossing ligt volgens Steven in het bundelen van krachten, het aangaan van regionale samenwerking en het tot stand brengen van innovaties. De boodschap bij innovaties moet niet zijn dat techniek leidt tot gedwongen ontslagen of reorganisaties, maar dat uitstromend personeel niet vervangen hoeft te worden.

Lesley Zanen
Lesley Zanen

Herkenning van de fases energiematrix zorgen voor vooruitgang

De Lifeguard Energy Matrix onderscheidt vier verschillende fasen: Performance, Survival, Burnout en Recovery. Vele van ons zijn helden in de schijn ophouden en te doen alsof we ons altijd maar in de Performance fase bevinden. Je kwetsbaar opstellen, het eerlijke gesprek aangaan en om hulp vragen is helaas voor veel mensen nog steeds ondenkbaar. Sta eens stil, reflecteer op je huidige energieniveau en bepaal of actie benodigd is. Voor mij was het in ieder geval de bevestiging dat ik te lang heb gebalanceerd tussen Survival en Burnout, maar ook dat ik de juiste stappen aan het zetten ben.

Ga eens Chinees Boksen met je collega’s

We nemen ons werk serieus, we voelen ons verantwoordelijk en willen zo goed mogelijk presteren. Het is dan makkelijk om te vergeten hoe je plezier kan hebben. In de workshop “Spelen voor volwassenen” voelde ik me weer even kind. Was het serieus? Nee. Ben ik er vakinhoudelijk wijzer van geworden? Nee. Heb ik gelachen en plezier gehad? Ja! Hilarisch om als volwassenen fanatiek “rock, paper, scissors” te spelen en te Chinees Boksen (Google maar eens). Een heerlijk ontspannen moment om even uit je hoofd te komen. Een tip voor de werkvloer!

Ga als financial in gesprek met de zorgverleners

Een van de genomineerden voor de verkiezing Young Financial 2021 was Yavuz Cosar, business controller bij Novadic-Kentron. Yavuz bezoekt als financial de verschillende zorglocaties, gaat het gesprek aan met de zorgverleners, loopt mee of observeert juist alleen. Dat getuigt van betrokkenheid en creëert begrip voor elkaar werelden. Daar kunnen nog meer financials een voorbeeld aan nemen. En ik als adviseur ook.

Interessant: Deelnemen aan het Treasury platform?

Het volgende Fizi jaarevent duurt nog even. Misschien zien we elkaar ondertussen bij één van de Treasury bijeenkomsten. Dit netwerk bestaat al meer dan tien jaar en komt elk kwartaal een dag bij elkaar om bij te praten over treasury gerelateerde ontwikkelingen binnen de sector. Lees meer over dit netwerk of bekijk de agenda en data.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over het Treasury platform

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Senior adviseur zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...