Update onderzoek handboek marktwaarderingCategorie Woningcorporaties

Onderwerpen ,

De afgelopen weken zijn er door corporaties en accountants signalen gegeven dat zij de waardestijging van de basisversie over afgelopen jaar niet altijd herkennen. Naar aanleiding van deze signalen heeft de Aw een onderzoek uit laten voeren. De onderzoeken zijn inmiddels afgerond en deze bevestigen dat in bepaalde gevallen sprake is van een te hoge waardering.

Opeenstapeling kasstroomeffecten

De oorzaak hiervoor is een opeenstapeling van kasstroomeffecten in het scenario doorexploiteren. De Aw verwacht dat een aanpassing van de disconteringsvoet alsnog zal leiden tot een betrouwbare basisversie van de markt- en beleidswaarde. Daarom is besloten om op korte termijn een update van het handboek te publiceren.

Wat betekent dit voor u?

Eerder werd al bekend dat de Aw met de accountants heeft afgesproken dat de accountantscontroles bij corporaties (die de basisversie hanteren) niet afgerond kan worden. Globaal zal de planning voor de komende periode als volgt zijn:

  1. Het is de planning om de update van het handboek op 31 maart 2023 te publiceren op de website van de Aw.
  2. Softwareleveranciers zullen hun waarderingssoftware aanpassen aan de nieuwe versie van het handboek. NB: over de vraag wat de aanpassing van de disconteringsvoet betekent in relatie tot de eerder afgegeven certificering op de softwarepakketten wordt momenteel nog overleg gevoerd.
  3. Zodra de waarderingssoftware gereed is kunnen corporaties een nieuwe markt- en beleidswaarde opstellen.
  4. Afronden jaarrekening en accountantscontroles. NB: het is momenteel nog onduidelijk wat de consequenties hiervan zijn voor de deadline van 1 juli voor de dVi

Vragen over de wijzigingen in het handboek?

Heeft u vragen over uw waarderingen of de consequenties voor uw corporatie? Neem vrijblijvend contact op met Niels Kornegoor.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de wijzigingen in het handboek

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur zorginstellingen, woningcorporaties en institutionele beleggers
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...