Financiële Zorgthermometer Q1 2019: Verantwoording zorginstellingen niet in balansCategorie Financiële Zorgthermometer

Onderwerpen ,

Accountants besteden bij de controle van de jaarrekening onevenredig veel tijd aan de verantwoording van onderwerpen die slechts van beperkte impact zijn op het vermogen en/of de omzet. Uit de meest recente Financiële Zorgthermometer blijkt dat de verantwoording van de omzet in het sociaal domein, de Wet Normering Topinkomens (WNT) en de balanspost voorzieningen in de langdurige zorg ongeveer een derde van de beschikbare tijd van respondenten beslaat, terwijl de omvang in de jaarrekening maar beperkt is.

Verschuiving taken naar gemeente resulteert in hogere kosten en meer administratieve lasten

In 2015 zijn belangrijke taken en bijbehorende budgetten op het gebied van jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en (arbeids-)participatie naar gemeenten overgebracht. Vorig jaar constateerde de branchevereniging voor gehandicaptenzorg (VGN) dat gebrek aan uniformering van het administratieve proces in het sociaal domein het grootste pijnpunt is voor zorginstellingen, terwijl de omzet meestal maar een beperkt deel is. Dit vertaalt zich volgens de respondenten wel in meer kosten en administratieve lasten.

Respondenten uit de VVT sector geven voorts aan dat zij gemiddeld 19% van hun omzet halen uit het sociaal domein. Daarnaast geven zij aan dat de tijd die zij besteden aan de verantwoording van de omzet uit het sociaal domein meer is dan verwacht op basis van de omzet. 75% van de respondenten uit deze sector geeft aan dat het sociaal domein naar verhouding meer tijd vergt. 67% stelt zelfs dat dit beduidend meer tijd kost.

WNT kost onevenredig veel tijd en geld

Naast de verantwoording van het sociaal domein blijft ook de WNT onevenredig veel tijd en geld te kosten. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants heeft eerder al aangegeven dat de controle van topinkomens in de publieke sector zo complex is, dat zij ermee wil stoppen. Ook de balanspost voorzieningen blijft een jaarlijks terugkerend en tijdsintensief thema in de discussie tussen accountant en zorginstelling.

Jaarrekening en accountants score

Ondanks deze tijdrovende thema’s verwachten alle respondenten dat de jaarrekening voor 1 juni 2019 zonder beperking kan worden opgeleverd. Daarnaast scoren de accountants gemiddeld een 7,3, terwijl dit vorig jaar nog een 7,1 was, ondanks dat de respondenten ook aangeven dat de accountants licht veeleisender zijn geworden ten opzichte van vorig jaar.

Waar vorig jaar sprake was van een forse spreiding in de waardering van de accountant over de verschillende sectoren is de bandbreedte nu slechts 0,4 punten. Gekeken naar de onderzochte accountantskantoren is de spreiding groter, zo scoort Verstegen met een 8,0 bovengemiddeld hoog en is EY hekkensluiter met een 6,3.

Reactie Fizi (Ellen Kalkhoven, voorzitter) “Het is positief om te zien dat ondanks de complexe thema’s in de verantwoording, zorginstellingen in staat zijn om de jaarrekening met goedkeurende verklaring tijdig op te leveren. Dit is in het verleden wel anders geweest.”

Reactie Finance Ideas (Pim Diepstraten, partner) “De verantwoording is voor enkele thema’s doorgeslagen. Dit is al langer bekend. Het wordt hoog tijd dat uniformering in het sociale domein wordt afgedwongen en de verantwoording van de WNT wordt vereenvoudigd.”

Over de Financiële Zorgthermometer

De Financiële Zorgthermometer is gebaseerd op onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door Finance Ideas onder de circa achthonderd leden van Fizi, netwerk zorgfinancials. Aan het meest recente onderzoek, dat plaats heeft gevonden in maart 2019, hebben 94 financials van verschillende zorginstellingen deelgenomen. Het is de tweeëndertigste keer dat het onderzoek is uitgevoerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van de Financiële Zorgthermometer en ander financieel zorgnieuws

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. U ontvangt de aanvraag direct in uw inbox. Ook ontvangt u af en toe een e-mail met tips en artikelen van onze adviseurs. Afmelden kan met 1 klik in iedere mail.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...