Vereenvoudiging niet-DAEB procedureCategorie Corporatie alert, Woningcorporaties

Onderwerpen ,

Op 9 juli 2018 heeft BZK aangekondigd dat de goedkeuringsprocedure bij nieuwe niet-DAEB activiteiten vereenvoudigd gaat worden. De versoepeling heeft tot doel dat corporaties gemakkelijker kunnen investeren in woningen ten behoeve van het middenhuursegment (huurprijs tussen € 710 en € 1.000 per maand).

In lijn met de eerder gepubliceerde consultatieversie worden per 1 oktober 2018 de volgende wijzigingen in de niet-DAEB procedure doorgevoerd (aanpassingen in BTIV):

Vervallen markttoets bij transacties tussen corporaties

  • De markttoets komt te vervallen bij vastgoedtransacties tussen corporaties waarbij ten minste 75% van de verkoopportefeuille uit DAEB activiteiten bestaat.
  • Het is hierbij niet vereist dat het vastgoed in de verkoopportefeuille één bouwkundig geheel vormt.

Vervallen markttoets bij herstructurering op erfpacht grond

  • De markttoets komt te vervallen voor het transformeren van DAEB woningen naar niet-DAEB woningen op erfpacht grond.
  • Voorwaarde is wel dat de grond op 1 januari 2015 reeds in erfpacht uitgegeven dient te zijn bij een corporatie.

In het najaar komt BZK nog met aanvullende wijzigingen die toezien op het versnellen van de goedkeuringsprocedure en de introductie van een rendementseis op portefeuilleniveau. Voor deze punten zal de Woningwet gewijzigd moeten worden.

Meer weten over de Woningwet en de markttoets?

Met de Masterclass Woningwet Compliance krijgt u inzicht in hoe u het palet aan Woningwet spelregels effectief kunt implementeren en integreren binnen uw organisatie. Er is daarbij aandacht voor de impact op en borging van Woningwet compliance in de werkwijze en processen. Compliance wordt op die manier effectief toegepast, onderdeel van het beleid en breed gedragen binnen de organisatie.

Aanmelden voor de Corporatie alert

Ontvangt u nog geen alerts van ons? Schrijf u dan in voor de Corporatie alert. We hebben voor u de voorgaande alerts op onze website geplaatst, zodat u deze terug kunt lezen wanneer het u uitkomt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de vereenvoudiging niet-DAEB procedure

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...