WSW en ILT-Aw: beleidswaarde introductie

, door


Categorie Corporatie alert, Woningcorporaties

Onderwerpen ,

Dinsdag 6 juni publiceerde WSW en ILT-Aw de plannen rond verticaal toezicht en de introductie van de beleidswaarde. De brief is voornamelijk een update van de lopende initiatieven, maar bevat ook nieuwe informatie.

De belangrijkste zaken vatten wij hieronder voor u samen.

 • WSW en ILT-Aw kondigen aan het gezamenlijke beoordelingskader in augustus 2018 te publiceren. Hiermee wordt de huidige consultatie van dit kader, gepubliceerd op 1 februari jongstleden, afgerond.
 • WSW en ILT- Aw zijn van mening dat de beleidswaarde goed bruikbaar is voor toezicht en voor de borging, maar dat nader onderzoek nodig is naar de verschillen die optreden met de huidige situatie.
 • Ten behoeve van dit nader onderzoek worden corporaties gevraagd voor 1 oktober 2018 de gegevens op te leveren die nodig zijn om de beleidswaarde te bepalen. Het rekenblad is gepubliceerd en nadere instructie volgt.
 • WSW en ILT-Aw vinden het wenselijk dat beleidswaarde richtinggevend is voor de begroting 2019. De dPi 2018 wordt dus op beleidswaarde uitgevraagd. De huidige normen worden vooralsnog gehandhaafd.
 • De uitvraag loopt niet meer via CorpoData, maar via SBR-Wonen. Doelstelling is het reduceren van de uitvraag met 50%.

Belangrijke aspecten definitie beleidswaarde

Hieronder treft u een overzicht van de definities rondom beleidswaarde uit de bijlage van het gezamenlijke beoordelingskader.

 • De beleidswaarde is van toepassing op zelfstandige woongelegenheden en onzelfstandige woongelegenheden. Voor niet-woongelegenheden en intramuraal vastgoed is de beleidswaarde gelijk aan de marktwaarde.
 • Aanleveren voor DAEB, niet-DAEB en geconsolideerd.
 • Beleidswaarde altijd op basis van doorexploitatie, ook als uw eigen beleid voor het betreffende complex uitponden is.
 • De eindwaarde dient conform de handboekmethode te worden vastgesteld, ook als u waardeert op basis van de full versie met een eindwaarde op basis van exit yield.
 • Om het verouderingseffect te simuleren in de beleidswaarde wordt in de eindwaarde het minimum van 2x de marktconforme onderhoudsnorm of 2x de beleidsonderhoudsnorm verondersteld.
 • WSW en ILT-Aw geven de definitie van beheerkosten

Meer weten over beleidswaarde?

Heeft u vragen over wat de introductie van beleidswaarde betekent voor uw financiële sturing en investeringsbeslissingen? Of heeft u behoefte aan ondersteuning bij het aanleveren van de gegevensuitvraag en bij het opstellen van de meerjarenbegroting op beleidswaarde? Onze adviseurs denken graag met u mee.

Aanmelden voor de Corporatie alert

Ontvangt u nog geen alerts van ons? Schrijf u dan in voor de Corporatie alert. We hebben voor u de voorgaande alerts op onze website geplaatst, zodat u deze terug kunt lezen wanneer het u uitkomt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de beleidswaarde introductie

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...