WSW zet vraagtekens bij financiële haalbaarheid verduurzamingCategorie Corporatie alert

Onderwerpen , , ,

WSW heeft onderzocht of woningcorporaties de verduurzaming naar gemiddeld label A in 2030 voor het totale DAEB bezit kunnen financieren. Dit is een update van het eerdere onderzoek waarin de haalbaarheid van gemiddeld label B in 2021 werd getoetst. Om op koers te liggen voor gemiddeld label A in 2030 is er de komende vijf jaar een extra investering van € 6,9 miljard nodig. Hiervoor dienen extra leningen te worden aangetrokken, óf er moet bezit worden verkocht. WSW concludeert dat deze opgave op sectorniveau te realiseren is.

55 corporaties kunnen deze extra investeringen niet dragen

De sector als geheel kan deze extra investering en financiering dus aan. Dat wil echter niet zeggen dat ook iedere individuele corporatie dat kan. Het onderzoek laat zien dat 55 corporaties deze extra investeringen niet kunnen realiseren, dit staat gelijk aan ruim 18% van het totale DAEB bezit. Regionaal zijn de verschillen groot. De grootste opgave voor verduurzaming ligt in de Randstad, tegelijkertijd zijn de middelen van de daar actieve corporaties relatief beperkt.

Meer inzicht in de haalbaarheid van uw duurzaamheidsinvesteringen?

Verduurzaming is een belangrijk onderdeel van de meerjarenbegroting, maar welk scenario past het beste bij uw corporatie? Finance Ideas ondersteunt en begeleidt woningcorporaties bij het plan van aanpak CO2-neutraal 2050 en bij het berekenen van de financiële haalbaarheid van de verschillende scenario’s van uw duurzaamheidambities.

Aanmelden voor de Corporatie alert

Ontvangt u nog geen alerts van ons? Schrijf u dan in voor de Corporatie alert. We hebben voor u de voorgaande alerts op onze website geplaatst, zodat u deze terug kunt lezen wanneer het u uitkomt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de financiële haalbaarheid van verduurzaming

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...