Leiden waarderingen met het Handboek tot hogere waarderingen dan de markt?

, door


Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen ,

Verrassing! Wij hadden een stijging verwacht van de marktconforme disconteringsvoet die woningcorporaties gebruiken bij de waardering van hun vastgoed. We zijn verrast dat in het Handboek marktwaardering de disconteringsvoet van de referentiewoning gelijk is gebleven: van 5,14% naar 5,13%.

Onderschatting van de werkelijke waardeontwikkeling

ILT-Aw erkent dat disconto’s in de markt (licht) stijgen, maar in 2022 was bij nader inzien de disconteringsvoet in het Handboek te hoog. Hierdoor is er ten opzichte van de markt een onderschatting van de werkelijke waardeontwikkeling  geweest. Dit is gecorrigeerd in de update van het Handboek marktwaardering dat deze week is gepubliceerd. Dit heeft in vergelijking met vorig jaar een nagenoeg gelijkblijvende disconteringsvoet opgeleverd.

Verschil tussen disconteringsvoet en de rente verkleind

Leidt deze benadering tot de beste schatting van de disconteringsvoet voor 2023? Als de rente stijgt, dan stijgt de disconteringsvoet. Reden: met stijgende rente, stijgt ook de rendementseis van de belegger en die wordt tot uitdrukking gebracht in de disconteringsvoet. Het afgelopen jaar is de rente snel gestegen. Echter is de disconteringsvoet in het Handboek niet gestegen. Het verschil tussen de disconteringsvoet en de rente die woningcorporaties momenteel betalen is gedaald tot circa 2,2%.

Is dit een probleem?

Tussen 2017 en 2021 was het verschil tussen die rente en de disconteringsvoet vrij constant met een gemiddeld verschil van 4,8%. Ook als we rekening houden met een geleidelijke aanpassing van de disconteringsvoet is er nu een opvallend verschil ontstaan. Net als ILT-Aw hebben wij geen glazen bol. Toch zou het zo maar kunnen dat in de markt de disconteringsvoet meer stijgt en dat waarderingen met het Handboek in 2023 tot hogere waarderingen leiden.

Vragen over de wijzigingen in het handboek?

Heeft u vragen over de update van het Handboek marktwaardering of de consequenties voor uw corporatie? Neem vrijblijvend contact op met Daan Vrijmoet of stel uw vraag via onderstaand formulier.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de wijzigingen in het handboek

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...