Tip 2 voor uw begroting 2021: Bepaal een ORT budgetCategorie Woningcorporaties

Onderwerpen , , ,

Een budget voor onrendabele toppen (ORT budget) geeft uw hele corporatie duidelijkheid over de omvang en prioriteiten van investeringen. Het zorgt voor een gemeenschappelijke taal die ook makkelijk te begrijpen is voor mensen zonder financiële achtergrond. Dit zorgt voor een beter overzicht in wat financieel wel en niet haalbaar is en het helpt bij het gezamenlijk vaststellen van prioriteiten. Moeilijke afwegingen tussen maatschappelijke meerwaarde en het financiële vermogen krijgen zo meer intern begrip. Het ORT budget creëert dus een begrijpelijke taal waarmee je het gesprek over omvang en prioritering van investeringen beter kunt voeren.

Vanuit het perspectief van het begrotingsproces creëert het ORT budget vooral rust. Het vaststellen geeft kaders. Hierdoor loopt u direct minder risico op dat onnodige kosten door bijsturen.

Tip 1: Bepaal interne normen 

Begin mei 2020 zijn de nieuwe normen van Aw/WSW voor het beoordelingskader gepubliceerd. Hiermee neemt de ruimte om meer te lezen toe. Maar is dit wel een goed idee?

Stuurt u op de normen van Aw/WSW of hanteert u interne normen? Heeft u genoeg speling om bij te sturen? Of zakt u met een economische terugval direct onder de grens? Victor Burger vertelt u waar u op moet letten.  

Tip 3: Voorkom problemen in de toekomst 

Nú veel lenen zorgt voor minder investeringsmogelijkheid in de toekomst. Is dat wenselijk? Heeft u over een paar jaar genoeg investeringscapaciteit om de voorraad kwantitatief en kwalitatief op peil te houden? En de duurzaamheidsdoelstellingen van 2050? Hoe gaat u die realiseren?

Johan Conijn vertelt hoe corporaties met prognoses inzicht krijgen in hun financiële toekomst.

Tip 4: Neem uw stakeholders mee

Hoewel terughoudend inzetten van uw vermogen wenselijk kan zijn, heeft u wel wat uit te legen aan gemeenten en de huurdersvertegenwoordiging. De roep om meer nieuwbouw, verduurzaming en lagere huren is groot en hiermee ook de druk om de corporatiemiddelen maximaal in te zetten.

Marc Eggermont geeft u tips voor de communicatie met uw stakeholders.

Hulp nodig bij uw meerjarenbegroting?

Heeft u vragen over het ORT budget? Of heeft u behoefte aan ondersteuning bij het opstellen van de meerjarenbegroting of een kwaliteitscheck op uw bestaande begroting? Onze adviseurs denken graag met u mee.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel ons een vraag over het begrotingsproces

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...