Tip 4 voor uw begroting 2021: Neem uw stakeholders mee

, door


Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen , , ,

Het is duidelijk uit de voorgaande tips (zie onderstaande linkjes) dat het voor corporaties goed is om een buffer te hanteren op de financiële normen van Aw/WSW. Maar zelfs als u bij de komende begrotingsperiode aan deze normen blijft voldoen, is dat geen garantie voor een financiële toekomst zonder zorgen. Er kunnen nog steeds financiële uitdagingen ontstaan. Om dit te voorkomen is het raadzaam niet uw volledige investeringscapaciteit in te zetten (zie ook tip 1 en 3) in de 10-jaar begroting.

Marc Eggermont geeft aan dat u met deze aanpak waarschijnlijk wel wat uit te leggen heeft aan belanghouders, zoals gemeenten en de huurdersvertegenwoordiging. U kunt zich als bestuurder voorbereiden op vragen en opmerkingen hierover. In zijn video vertelt hij hoe u dit kunt doen.

Tip 1: Bepaal interne normen 

Begin mei 2020 zijn de nieuwe normen van Aw/WSW voor het beoordelingskader gepubliceerd. Hiermee neemt de ruimte om meer te lenen toe. Maar is dit wel een goed idee?

Stuurt u op de normen van Aw/WSW of hanteert u interne normen? Heeft u genoeg speling om bij te sturen? Of zakt u met een economische terugval direct onder de grens? Victor Burger vertelt u waar u op moet letten.  

Tip 2: Bepaal een ORT budget 

Een budget voor onrendabele toppen (ORT budget) geeft uw corporatie duidelijkheid over de omvang en prioriteiten van investeringen. Ook uw niet financiële collega’s. De gemeenschappelijke taal maakt duidelijk wat wel en niet haalbaar is. Moeilijke afwegingen tussen maatschappelijke meerwaarde en het financiële vermogen krijgen zo begrip.

Het vaststellen van het ORT budget geeft dus kaders. Hierdoor loopt u direct minder risico op strubbelingen in het begrotingsproces en onnodige kosten door last-minute bijsturen. Michiel Majoor geeft u quick wins in hoe u dit kunt toepassen.  

Tip 3: Voorkom problemen in de toekomst 

Nú veel lenen zorgt voor minder investeringsmogelijkheid in de toekomst. Is dat wenselijk? Heeft u over een paar jaar genoeg investeringscapaciteit om de voorraad kwantitatief en kwalitatief op peil te houden? En de duurzaamheidsdoelstellingen van 2050? Hoe gaat u die realiseren?

Johan Conijn vertelt hoe corporaties met prognoses inzicht krijgen in hun financiële toekomst.

Meer inzicht in uw financiële toekomst?

Zijn uw maatschappelijke ambities haalbaar en passen ze binnen de financiële spankracht van de corporatie op lange termijn? Het Corporatie PrognoseModel geeft u inzicht bij dit soort vragen. Daarbij houdt het model ook rekening met functionele veroudering van de woningvoorraad. De doorrekeningen en conclusies uit het rapport geven u inzicht in scenario’s en maken het mogelijk om de discussie op strategisch niveau te voeren. Lees meer over dit model.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel ons een vraag over het begrotingsproces

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...