Update verticaal toezicht: normen beleidswaarde uitgesteld

Geplaatst op 12 februari 2019, door
Categorie Corporatie alert
Onderwerpen , ,

Vorige week hebben WSW en ILT-Aw de woningcorporaties een update over verticaal toezicht gestuurd. Deze brief is ook gepubliceerd op hun websites. Wij hebben de drie belangrijkste punten voor u op een rij gezet:

Uitstel definitieve normen beleidswaarde ratio’s

Het vaststellen van definitieve normen voor ratio’s op beleidswaarde wordt uitgesteld omdat de kwaliteit van de beleidswaarde nog onvoldoende is. De voorlopige normen (LTV: 75% en solvabiliteit: 20%) blijven vooralsnog gehandhaafd. Om de kwaliteit van de uitkomsten te verbeteren, worden definities rond onderhoud en beheer aangescherpt (SBR-initiatief) en is de kwaliteit van rekenprogramma’s verbeterd. Daarnaast worden ongeveer 50 corporaties benaderd ‘die opvallende uitschieters laten zien in uitgangspunten (input), beleidswaarde (output), verschillen ten opzichte van de bedrijfswaarde, of overschrijdingen van ratio’s.’ Het betreft geen financiële beoordeling, maar gesprekken over kwaliteitsverbetering en verduidelijking van de beleidswaarde.

Overgangsregime

WSW en Aw benadrukken dat komend jaar het overgangsregime van toepassing is. De systeemwijziging en voorlopige normstelling maken beoordeling van corporaties meer individueel en uitgebreid.

Bedrijfswaarde vervalt in jaarrekening 2018

De brief bevestigt dat de bedrijfswaarde toelichting in de jaarrekening wordt vervangen door een beleidswaarde toelichting. Gezien de huidige kwaliteitsuitdagingen zal dit voor 2018 een ‘onverplicht toelichtende paragraaf’ in de controleverklaring zijn. De kwaliteitsuitdagingen en de laat beschikbare certificeringsrapportages kunnen leiden tot vertragingen in het jaarrekeningtraject. Neem hierover tijdig contact op met uw accountant.

Wilt u meer weten over de update van het verticaal toezicht?

Heeft u vragen over de update van het verticaal toezicht en de consequenties hiervan op de beleidswaarde en/of het jaarrekeningtraject? Neem contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee. Direct zelf aan de slag om uw kennis te vergroten rondom Aw/WSW beleidswaarde? Bekijk dan de training: van bedrijfswaarde naar beleidswaarde.

Aanmelden voor de Corporatie alert

Ontvangt u nog geen alerts van ons? Schrijf u dan in voor de Corporatie alert. We hebben voor u de voorgaande alerts op onze website geplaatst, zodat u deze terug kunt lezen wanneer het u uitkomt.

Of stel ons direct een vraag

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Gerelateerde artikelen
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Typ hier uw vraag...