Met de toetreding van verschillende vastgoedbeleggers in de markt wordt door veel zorginstellingen breder gekeken naar de verschillende financieringsopties. De interesse van beleggers is de afgelopen tijd sterk gegroeid en richt zich zowel op extramurale zorgwoningen als intramuraal zorgvastgoed. De beleggers zijn vooral institutionele partijen (pensioenfondsen en verzekeraars). Daarnaast zien we steeds meer buitenlandse vastgoedfondsen die zich op deze markt storten.

De samenwerkingen zien wij voornamelijk terug bij het realiseren van de financiering van nieuwbouw. De voornaamste reden is liquiditeit. Banken financieren maximaal circa 75% van de investering. Het resterende deel dient de instelling met eigen middelen te financieren. Een vastgoedbelegger financiert in principe de volledige investering, en sluit vervolgens een huurcontract af met u als zorginstelling.

Interessant: Lees meer over de juiste afweging in het artikel vijf stappen om te komen tot een investerings- en financieringsbeslissing.

Sparringpartner bij uw onderhandelingstraject

Doordat wij zowel zorginstellingen als beleggers ondersteunen met een breed pakket aan diensten zijn onze adviseurs goed op de hoogte van de huidige wereld van beleggers. Ze spreken de taal en weten wat voor hen belangrijk is. Ze zijn op de hoogte van ontwikkelingen met betrekking tot de investeringscriteria, marktconforme voorwaarden en samenwerkingsmogelijkheden tussen institutionele beleggers en zorginstellingen. Deze voordelen nemen zij mee aan tafel waardoor u bent gewaarborgd dat uw samenwerking tot een goede verdeling van verplichtingen, opbrengsten en risico’s leidt.

Tip: bekijk ook de checklist voor een samenwerking met vastgoedbeleggers.

Ondersteuning: de mogelijkheden

Wij kunnen u op verschillende manieren ondersteunen: bij het gehele traject of bij delen ervan. Samen bekijken we welke kennis en expertise het beste bij uw behoefte past. Een greep uit de mogelijkheden:

 • begeleiden onderhandelingen met belegger
 • toetsen marktconformiteit aankoopprijs
 • toetsen financiële effecten verkoop

Onderhandelingsspel: handvatten voor uw onderhandelingspositie

Een andere mogelijkheid is om uw eigen onderhandelingsvaardigheden te vergroten. In een succesvolle samenwerking is het essentieel om zowel inzicht te hebben in de eigen situatie als in de belevingswereld en context van de andere partij. Dit resulteert niet alleen in meer wederzijds begrip, maar het maakt u ook een betere onderhandelingspartner. Vanuit dit perspectief hebben wij een onderhandelingsspel ontwikkeld, waarmee u met uw medewerkers een huurcontractonderhandeling tussen beleggers en zorginstelling kunt nabootsen.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Het onderhandelingsspel wordt (onder begeleiding van onze adviseurs) gespeeld door een groep van circa 5-15 medewerkers vanuit uw organisatie. In tweetallen worden vervolgens in een tijdsbestek van circa 1,5 uur onderhandelingen gevoerd, met als doel tot een passend huurprijsvoorstel te komen. Op basis van een afzonderlijk informatieblad (één voor de collega die namens de zorginstelling onderhandelt, en één voor de collega die vanuit het perspectief van de belegger acteert) gaat iedere onderhandelingspartner in gesprek. Aan het einde van de sessie evalueren we met elkaar of de vooraf gestelde onderhandelingsdoelen zijn behaald.

Meer weten over de mogelijkheden?

Heeft u vragen over de mogelijkheden? Of bent u benieuwd naar de kosten? Neem contact op met Niels Kornegoor of stel uw vraag via onderstaand formulier.

Stel een vraag over de samenwerking met beleggers

  Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

  Artikelen over zorgvastgoed

  Meer informatie?

  Michiel Majoor

  Senior adviseur
  Michiel is expert rondom de waardering van zorgvastgoed ten behoeve van sturing, samenwerking en transacties.

   Typ hier uw vraag...