ESG backlash: hoe nu verder?
Elke belegger kent het principe van ‘The power of compounding’ – het effect van opeenstapeling over tijd. Dit geldt niet alleen voor rendement, maar ook voor sentimenten in de markt. Het opkomend anti-ESG sentiment lokt reactie op reactie uit, ook in Europa. Hoe ga je hiermee om? Wat doe je nu wel en niet op het gebied van ESG en duurzaamheid?
Handel niet vanuit een reflex, maar vanuit reflectie
Veelal leidt een onmiddellijke reactie op gebeurtenissen tot suboptimale beslissingen. Dat geldt zeker voor besturen die opereren vanuit een fiduciaire verantwoordelijkheid met veel belangen en een lange horizon. Daarbij past een houding van reflectie: observeren, de juiste vragen stellen, analyseren en vervolgens afwegen of actie nodig is. “Asset owners en asset managers moeten ESG-risico’s doorgronden. Zonder dat inzicht voldoen zij niet aan hun fiduciaire verplichtingen,” stelt Piet Eichholtz. De inzichten uit ons onderzoek bieden een waardevolle referentie om ESG-strategieën te (her)ijken.
Kritische houding ten opzichte van ESG is gezond
Een terechte vraag is: wat levert ESG en duurzaam beleggen pensioenfondsen nu ècht op? Kritische reflectie is essentieel. Zoals Vincent van Bijleveld het verwoordt: “Doe je wat je denkt en denk je na over wat je doet?” Belangrijke vragen hierbij zijn:
- Hoe beïnvloeden ESG-risico’s de beleggingsportefeuille?
- Hoe vergroot je maatschappelijke impact?
- Hoe kan engagement effectiever?
- Doe je dit door samenwerking of een gefocuste aanpak?
Daarbij zijn onderwerpen zoals biodiversiteitsrisico’s, ESG-risicomanagement en
-instrumenten belangrijk om positieve verandering bij bedrijven te genereren. Het stellen van kritische vragen rondom duurzaamheid en het challengen geeft veel inzicht aan het bestuur van een pensioenfonds. Cruciaal is dat duurzaamheidsdoelen passen bij de wensen van deelnemers. Kees Koedijk wijst op de verbetering in methodes om deze voorkeuren helder in kaart te brengen en op de enorme groei in kennis en kunde. Maar het blijft mensenwerk en eerder een kunst dan exacte wetenschap.
Neem de regie: ontwikkel je eigen verhaal rond duurzaamheid
Wat nu? Na de reflectie volgt de actie als laatste stap. Uiteindelijk draait het om de vraag: past de huidige koers bij de langetermijndoelen en de wensen van de achterban? Misschien dat dit leidt tot bijsturing, maar dat is bestuurlijk goed uitlegbaar.
Welke politieke wind er ook waait, een goed doordacht verhaal op duurzaam beleggen biedt houvast. Ga vol vertrouwen het gesprek aan. Ook als de pers plotseling de microfoon onder je neus duwt.
Verdiepend onderzoek over duurzaam beleggen
Ons ESG-team volgt de ontwikkelingen op het gebied van ESG nauwlettend en gaat een stap verder met een verdiepend onderzoek op duurzaam beleggen. Waar staan we nu? Wat werkt wel en wat niet? En wat kunnen we daarvan leren? Niet als reactie op een verkiezingscyclus, maar vanuit een focus op de toekomst en lange termijn.
Welke ESG vragen zijn belangrijk voor pensioenfondsen?
Waarom dit onderzoek? Duurzaamheid zit in ons DNA. We willen meer impact met maatschappelijk kapitaal. “Duurzaamheid en impact maken is een intrinsieke motivatie voor mij,” zegt financieel adviseur Maaike Hof. We zijn nieuwsgierig naar wat pensioenfondsen willen weten en nemen dat graag mee in ons onderzoek. Elk pensioenfonds heeft zijn eigen karakteristieken en weegt de ESG-vraagstukken op een unieke manier. Dat vraagt om diverse perspectieven uit zowel de wetenschap als de praktijk. “We halen input op en durven door te vragen,” aldus Jerôme Magnée. Geertjan Vrolijk vult hierop aan:“We koppelen naar het bestuur die beelden terug, waartoe ze zich kunnen verhouden. Zo kunnen ze beleggingskeuzes maken die passend en uitlegbaar zijn aan hun deelnemers”.
Wil je ook input leveren voor het onderzoek naar duurzaam beleggen?
Om te bouwen aan een sterk fundament is informatie key! Alleen zo ontstaat een totaalbeeld van de verschillende perspectieven die belangrijk zijn voor de sector. Wil je dus zelf ook impact maken en onderdeel zijn van dit onderzoek, laat het ons weten. Stel je vraag via onderstaand formulier of neem contact op met Mariska Douwens.
"*" geeft vereiste velden aan