Luister, kijk en leestips van onze adviseurs
Inspiratie: De luister, kijk en leestips van onze adviseurs
Wat gaat u in de kerstvakantie luisteren, kijken of lezen? Onderling delen wij het hele jaar door interessante podcasts, video’s, artikelen en boeken met elkaar. Daarom hebben we onze favorieten inspiratiebronnen op een rij gezet. Onderstaand een selectie van ons kantoor. Veel luister, kijk en leesplezier!
Inhoudsopgave
Boeken
1: Van de burgeroorlog in Amerika tot de ontwikkeling in equatoriaal Congo
Boeken uit een specifieke periode, bijvoorbeeld 1850 – 1900. Zo zijn Team of Rivals, The Invention of Nature, Land of Tears, Evolution of Beauty echt aanraders. Deze boeken spelen zich allemaal, min of meer, daarin af. Stuk voor stuk prachtige boeken. Van de burgeroorlog in Amerika tot de ontwikkeling in equatoriaal Congo.
-
Ik krijg de meeste inspiratie van nieuwe ontwikkelingen, ervaringen en leermomenten. Oogkleppen wijd open! Daarom probeer ik een heel breed scala aan boeken te lezen. Van fantasy, science fiction tot chicklits.
2: Grow the pie: how great companies deliver both purpose and profit
In Grow the Pie gaat Alex Edmans in op het meest actuele wetenschappelijke onderzoek over de ogenschijnlijke afweging tussen duurzaamheid en bedrijfsprestatie. Waar het beeld vaak is dat de winst van een bedrijf een soort ‘taart’ is die verdeeld moet worden tussen bijvoorbeeld aandeelhouders, werknemers en duurzaamheidsinitiatieven, beargumenteert Edmans dat we de taart juist moeten laten groeien.
-
Deze ‘Pie growing’ mentaliteit in plaats van ‘Pie splitting’ mentaliteit vereist dat managers niet alleen keuzes maken op basis van excelsheets, maar ook op basis van een drietal principes (de principes komen uitgebreid aan bod in het boek). Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid, bedrijfsstrategie en de financiële sector, met praktische handvatten om meteen aan de slag te gaan met de ‘Pie growing’ mentaliteit!
3: The 100-year Life van Gratton & Smith
Hoeveel 100-jarigen ken je? Niet veel waarschijnlijk. Dat gaat in de aankomende decennia veranderen. Volgens de schrijvers van het boek ‘The 100-year Life van Gratton & Smith’ heeft een persoon geboren in de jaren 90 een kans van 50% kans om ouder dan 100 te worden.
-
Dat de officiële bevolkingsprognoses onze levensduur structureel onderschatten (dat zegt het CBS zelf trouwens ook) is meteen een interessante take-away. Hoe die verlengde levensduur van invloed is op hoe we leven en werken is het onderwerp van dit boek. Een tweede of derde carrière wordt normaalste zaak van de wereld. Met pensioen gaan we pas op ons 85e. Dat klinkt misschien als een vloek, maar met de juiste planning en instelling is het een zegen.
4: Getting on front on data, Thomas Redman
Het boek ‘Getting on front on data, Thomas Redman’ is zeer interessant voor iedereen uit de sector. Het boek is gebruikt in het stappenplan datakwaliteit van Aedes en heeft een praktische aanpak voor verbetering van datakwaliteit. Redman maakt ook aannemelijk welke winst daarmee valt te behalen. Zeker de moeite waard om te lezen dus.
5: Putin’s People van Catherine Belton
Het boek Putin’s People van Catherine Belton met de ondertitel ‘how the KGB took back Russia and then took on the west’. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie greep één groep KGB’ers de macht, onder leiding van Vladimir Poetin. Nu hebben ze de volledige controle over duizelingwekkende kapitaalstromen die worden ingezet voor een bredere strategische agenda. Catherine Belton beschrijft hoe het zover kon komen.
-
Het boek heeft veel indruk op me gemaakt. Het leest als een complottheorie of spionageroman, maar het is zo extreem goed gedocumenteerd, dat het wel waar móet zijn. Het richt zich vooral op ondergrondse activiteiten in de Westerse financiële wereld.
Video
6: Egoïstisch altruïsme: Een zelfzuchtig argument voor het verbeteren van de wereld
Als aan mensen wordt gevraagd een mening te vormen over een probleem dat niet op hen van toepassing is, is het antwoord vaak: ‘dat is niet mijn probleem’. Maar is dat wel zo? Is de spreekwoordelijke ‘taart’ die de totale welvaart in de wereld afschildert eindig, of kunnen we hem laten groeien? Het fenomeen van egoïstisch altruïsme stelt dat het verhogen van de welvaart en het welzijn van anderen uiteindelijk jezelf ook ten goede komt.
-
Het Youtube-kanaal ‘Kurzgesagt’ maakt op een zeer dynamische, nuchtere en interactieve wijze duidelijk dat andermans welvaart wel eens meer invloed op jou kan hebben dan vooraf gedacht.
Podcast
7: Terug naar de L-flat van NRC
Deze podcast onderzoekt de situatie in het grootste corporatiegebouw van Nederland: de L-Flat in Zeist. De 728 appartementen in dit gebouw krijgen allemaal een nieuwe badkamer, keuken en toilet.
-
NRC liep mee met de wijkconsulent die in aanloop naar de renovatie bij huurders over de vloer komt. Het zijn leuke ontmoetingen, maar ook verhalen over armoede, taalachterstand en eenzaamheid. Lees alle ontmoetingen in de speciaal hiervoor ingerichte sectie op de website van het NRC: Terug naar de Flat – NRC.
8: Freakonomics en Radiolab
De podcasts Radiolab en Freackonomics. Deze podcasts geven je meer dan nieuwe feiten of de mening van iemand. Bomvol nieuwe inzichten en denkrichtingen. Onderwerpen worden via verschillende invalshoeken geanalyseerd en belicht, heel inspirerend deze nieuwe inzichten. Zeker ook om verder over door te denken, met vrienden en familie over te discussiëren en soms heel concreet toe te passen.
-
Al jaren ben ik een groot fan van podcast. Pré Corona zat ik meer dan tien uur per week in de auto. Ideaal moment voor podcasts. Ik ben geabonneerd op 135+ verschillende podcasts. Rijp en groen door elkaar. Als mensen mij vragen podcasts aan te raden, noem ik altijd deze twee. Beide kennen een breed scala aan onderwerpen, zijn goed geproduceerd, belichten meerdere aspecten en leren mij vaak wat nieuws. Het is niet zo zeer de aard van het onderwerp als wel de wijze waarop het wordt gebracht. Echt een genot om naar te luisteren.
Artikelen
9: Data: Housing in Europe
Eurostat kwam afgelopen week met de 2020-editie van het boekwerk ‘Housing in Europe’. Feiten en cijfers om je kennis aan te scherpen en leuk om Nederland te benchmarken aan andere landen.
-
Interessant is bijvoorbeeld dat Nederlanders binnen de EU geen kampioen huizenbezit zijn. Dat zijn de Oost-Europese landen. Met 68,9% zitten we zelfs onder het Europees gemiddelde. Daarnaast zijn er cijfers over o.a. bouwproductie, uitgaven aan wonen en de uitstoot van emissies.
10: Journalist: Josta van Bockxmeer
Josta van Bockxmeer is correspondent Wonen bij De Correspondent en schreef eerder voor het FD. Ze doet onderzoek naar woningcorporaties en heeft als missie om erachter te komen hoe we goed en betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk kunnen maken. Je kunt je via de website van De Correspondent inschrijven voor haar wekelijkse nieuwsbrief. Van harte aanbevolen!
"*" geeft vereiste velden aan